Cum votăm în străinătate

Votare
Votare
Cetăţenii români aflaţi în străinătate la momentul referendumului din 19 mai îşi vor putea exercita dreptul de vot în 176 secţii, care vor fi organizate in 93 de state.

Aceste secţii de votare aparţin de circumscripţia electorală a municipiului Bucureşti şi au fost stabilite în conformitate cu Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, coroborată cu Legea nr. 373/2004 cu modificările şi completările ulterioare.

Cetăţenii români aflaţi la momentul referendumului în străinătate vor putea vota pe baza unui act de identitate valabil: carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate ori paşaport diplomatic, de serviciu, si simplu sau titlu de calatorie.

Toţi cetăţenii români care votează în străinătate, atât cei cu domiciliul în străinătate, cât şi cei cu domiciliul în România, vor completa o declaraţie pe proprie răspundere (un formular standard) din care să rezulte faptul că nu şi-au exercitat sau nu îşi exercită dreptul la vot în aceeaşi zi pe baza altui act de identitate.

Scrutinul se va derula în intervalul 8.00-20.00 (ora locală a fiecărei ţări), conform Hotărârii Guvernului nr. 372/2007 pentru aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor referitoare la organizarea şi desfăşurarea referendumului (pct. 29-30).

Misiunile diplomatice şi oficiile consulare au primit instrucţiuni ca pe căile pe care le au la dispoziţie să invite cetăţenii români care nu mai deţin documente de identitate valabile să solicite din timp eliberarea de titluri de călătorie.

Procedura de eliberare a titlurilor de călătorie este simplificată dacă persoanele interesate prezintă pasapoarte expirate de mai puţin de un an sau alte acte de identitate cu fotografie (ex. permise de conducere auto).

În acest caz, titlul de călătorie se eliberează în aceeaşi zi. În situaţia în care persoana în cauză nu se poate identifica cu astfel de documente, este nevoie de confirmarea identităţii de către autorităţile române competente, iar această procedură poate dura câteva zile. Pentru obţinerea titlurilor de călătorie persoanele interesate vor trebui să prezinte documentele cu care se identifică şi doua fotografii color, recente, de 3,5 x 4,5 mm, urmând ca la oficiile consulare să primească formularele necesare.

Sfătuim şi pe această cale persoanele care nu mai posedă acte de identitate valabile care să le permită exercitarea dreptului de vot să se prezinte înainte de data referendumului la oficiile consulare ale României din străinatate în vederea obţinerii titlurilor de călătorie.

Facem precizarea că titlurile de călătorie pot fi obţinute numai la oficiile consulare de carieră ale României (secţii consulare ale ambasadelor şi consulate generale de carieră). Consulatele onorifice nu eliberează astfel de documente.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor