Cum votăm în România

1Comentariu
Cum votăm în România
Referendumul naţional pentru demiterea Preşedintelui României va avea loc sâmbătă, 19 mai, între orele 8:00 şi 20:00, ora României, dar şi ora locală a ţării în care se află, peste hotare, românii cu drept de vot. Se votează după exact aceleaşi reguli ca la alegerile parlamentare sau prezidenţiale.

Acum, cetăţenii vor avea de răspuns cu ‘da’ sau ‘nu’ la o singură întrebare: “Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?”. Orice alt răspuns sau completări pe buletinul de vot anulează votul.

Documentul de vot este actul de identitate sau adeverinţa care ţine loc de act de identitate pe care, după verificarea înscrierii în lista electorală, se va aplica, de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, un timbru autocolant cu menţiunea ‘votat’.

Campania electorală pentru referendum a început la data aducerii la cunoştinţă publică a datei referendumului, respectiv 24 aprilie, şi se încheie în ziua de 18 mai, la ora 8,00.

Partidele politice parlamentare trebuie să îşi desemneze delegaţii în birourile electorale de circumscripţie până în data de 16 mai. După încheierea votării se anulează buletinele de vot neîntrebuinţate şi se deschid urnele.

Persoanele interesate pot formula în timpul votului, dar şi după închiderea urnelor, în scris, întâmpinări şi contestaţii cu privire la vot şi la deschiderea urnelor. Contestaţiile se soluţionează de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare.

Procesele verbale privind rezultatul votului trebuie transmise BEC în termen de 24 de ore de la închiderea votului. BEC centralizează rezultatele la nivel naţional şi le transmite în termen de 24 de ore de la încheierea centralizării, cu pază militară, Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională prezintă către Parlament un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional şi confirmarea rezultatelor acestuia, publică în Monitorul Oficial hotărârea privind confirmarea rezultatelor referendumului şi publică în Monitorul Oficial şi în presă rezultatul referendumului.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor