Cum a pictat da Vinci Gioconda?

Gioconda
Gioconda
Cercetătorii canadieni au dezvăluit câteva dintre secretele ce se ascund în spatele celui mai enigmatic zâmbet din istorie, după ce au efectuat cea mai extinsă scanare 3D a operei lui Leonado da Vinci, Gioconda.

O examinare minuţioasă a tabloului, pictat în perioada 1503-1506, a fost făcută în 2004 folosind tehnica 3D, dezvoltată de oamenii de ştiinţă de la Consiliul Naţional de Cercetare din Canada. Cercetătorii au scanat tabloul pentru a obţine imagini tridimensionale cu o rezoluţie foarte mare şi au anunţat că cercetările lor vor schimba percepţia asupra istoriei şi stării operei, dar şi asupra tehnicii folosite de Leonardo da Vinci.

Consiliul canadian promite că modelul lor va permite, atât specialiştilor în istoria artei, cât şi publicului larg să se apropie de opera lui Leonardo mai mult ca niciodată, fără a risca să o deterioreze.

Echipa de cercetători canadieni a creat un model digital tridimensional, care reprezintă, de fapt, o scanare detaliată a celebrei opere a lui Leonardo. Lucrul la acest prototip digital le-a luat nu mai puţin de 16 ore, iar studiul – aproape 2 ani.

Printre altele, specialiştii au constatat că pictura a fost făcută pe lemn şi că starea acesteia este deosebit de bună, în ciuda faptului că de la realizarea ei şi până astăzi au trecut cinci secole.

De asemenea, în urma scanării cu raze X, cercetătorii au putut observa urmele unor reparaţii pe care le-a suferit lucrarea de-a lungul timpului. Cel mai surprinzător a fost, însă, faptul că secretul tehnicii cu ajutorul căreia a realizat maestrul da Vinci această capodoperă, nu a fost descoperit nici în urma acestui studiu amănunţit. Astfel, pe pânză nu au fost descoperite nici un fel de urme de pensulă, şi nici amprente ale pictorului, în pofida faptului că scanerul poate distinge urme mai subţiri decât firul de păr.

Tot ce se ştie până acum în această privinţă este că maestrul a folosit metoda “sfumato”, prin care a creat delicate efecte înceţoşate, ce contribuie mult la aerul misterios al operei. De asemenea, se mai cunoaşte şi faptul că Leonardo a aplicat mai multe straturi de culoare translucidă, unul peste altul, însă modul în care a făcut aceasta rămâne în continuare un mister.

Portretul original se află la Muzeul Luvru din Paris, încă de la sfârşitul Revoluţiei Franceze. Capodopera din secolul al XVI-lea a lui Leonardo da Vinci, poate cel mai cunoscut tablou din lume, este considerată o piatră de hotar în arta portretului şi un model în cultura europeană.

Tabloul tinerei femei cu zâmbetul misterios a fost identificat drept portretul Lisei Gherardini, soţia unui negustor florentin pe nume Francesco de Giocondo. Portretul ei a trezit admiraţia şi curiozitatea încă de acum 500 de ani.

Canadienii nu sunt primii cercetători care au anunţat că au descifrat zâmbetul Giocondei. În decembrie 2005, un grup de oameni de ştiinţă din Amsterdam, conduşi de românul Nicu Sebe, a realizat un soft ce recunoaşte emoţiile. Concluzia a fost că zâmbetul Mona Lisei exprimă 83% fericire, 9% dispreţ, 6% frică şi 2% mânie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor