Cultura organizațională sau cum să te simți „ca acasă” la birou

Reactualizat la:
Cultura organizațională sau cum să te simți „ca acasă” la birou
© foto: Syneto
“It’s important for us to create a culture of innovation— one that both values and rewards risk.” – Barbara Landes, CFO, PBS.

Care e ingredientul “magic” din spatele unui produs bun?! Dar din spatele unor rezultate financiare mereu în creștere? Cel mai probabil dacă vom trage în lateral cortina, vom găsi o echipă funcțională și dedicată. O echipă care își asumă riscuri împreună și găsește soluțiile potrivite atunci când, inevitabil, problemele apar. Pentru a clădi o echipă puternică, o companie are nevoie de valori și idealuri comune. Aceste valori se reflectă în cultura organizațională a companiei și pot face diferența dintre succes și eșec. Înțelegerea acestor valori poate lua ani de zile, motiv pentru care atât managementul, cât și restul echipei se află într-un proces continuu de învățare și înțelegere reciprocă. Dar cum se manifestă cultura organizațională în viața reală? Vom exemplifica prin exemplul echipei Syneto.

Ce înseamnă cultură organizațională?

Cultura organizațională este un ansamblu de valori și credințe comune ale membrilor unei organizații. Reprezintă un “ghid” al angajaților în luarea deciziilor, atunci când detaliile nu sunt precizate. O companie modernă și eficientă are la bază un concept simplu: respectul. Odată cu acesta, vor apărea și alte valori, ca de exemplu:

Atmosfera relaxată: Atunci când intri în biroul Syneto, ești întâmpinat de o atmosferă relaxată. Vei remarca poate și procentajul scăzut de persoane care poartă cămăși, imagine care se deosebește de a altor companii din domeniu. Fiecare persoană se îmbracă așa cum se simte confortabil, manifestându-și stilul personal. Acest lucru se întâmplă datorită unei valori comune: concentrarea pe esență, și nu pe aparență. Aparențele sunt date la o parte în beneficiul eficienței și confortului. În același stil non-conformist se prezintă și birourile, situate într-o clădire istorică, și nu într-un business center. Într-un astfel de mediu, membrii echipei au toate resursele necesare pentru a se simți “acasă”, fiind în același timp încurajați să dea tot ce are mai bun, într-un mediu cald și primitor.

Focus pe performanță: Regula de bază din procesul de angajare a fost întotdeauna: “Cel mai bun să câștige!”. Syneto a căutat tot timpul persoane cu un talent extraordinar, indiferent de departamentul în care urmau să lucreze. Compania a dorit să fructifice talentul acestora și, împreună, să aducă organizația la nivelul următor. Nu de puține ori, rezultatele au fost surprinzătoare atât pentru management, cât și pentru colegi.

Inovația: Syneto se remarcă pe piață prin dezvoltarea unor produse axate pe nevoile pieței, dar și prin tehnologiile moderne pe care le utilizează: Python, Containers, React, Microservices etc. În acest fel, Syneto poate oferi servicii de calitate și în același timp stimula angajatul să învețe constant. Programarea este un domeniu care, după mulți ani, poate deveni rigid și monoton în cazul în care nu apar proiecte “cutting-edge”, iar acest lucru poate fi descurajant.

Asumarea riscului: Alegerea de a urma un drum inedit, nebătătorit de majoritate, vine la pachet cu o serie de riscuri. Syneto a decis să folosească această abordare pentru a crea produse inovatoare. Chiar și atunci când intervine eșecul, nu există măsuri punitive, ci echipa se concentrează pe a învăța din greșeli și a crește.

Comunicarea: Fiecare persoană din companie are o voce care merită să fie auzită. Fie că e vorba de o idee, un sfat sau o problemă personală, oamenii sunt încurajați să le împărtășească. Orice opinie constructivă va fi luată în considerare, indiferent de vechimea în companie a colegilor cărora le aparține. În cazul companiilor care se află în creștere, la fel ca Syneto, crearea unei culturi organizaționale la care să adere toți membrii echipei este un pas necesar. Construirea unei culturi organizaţionale poate conduce la succes prin valorile și principiile pe care este proiectată. În același timp, ea conturează un mediu şi un climat propice inovației și performanței.

(160010)
Regulament de plasare a anunturilor