Cu sprijin rotarian, cateva scoli din Timis vor deveni de nota zece

De Marcel Hoster
Cum arata toaletele la unele scoli din Timis
Cum arata toaletele la unele scoli din Timis
Un număr de zece şcoli şi câteva grădiniţe din judeţul Timiş vor beneficia în perioada următoare de sprijin special pentru a duce condiţiile de învăţământ la un nivel decent de igienă. Iniţiativa aparţine celor de la Rotary Cetate Timişoara, iar valoarea sprijinului acordat va depăşi 100.000 de euro, plus numeroase alte sponsorizări acordate de membri echipei.

Situaţia şcolilor în care sunt nevoiţi să înveţe micuţii din mediul rural sunt extrem de dificile. Toalete în spatele curţii, apă curentă lipsă, podele distruse de timp, uşi strâmbe şi găurite. Adică locaţii fără nicio posibilitate de a obţine autorizaţie sanitară. Chiar şi aşa, elevii continuă să înveţe, deşi de cele mai multe ori se pot îmbolnăvi cum se poate mai rău.

Imaginea idilică a copiilor care se joacă în curtea şcolii e una lipsită de realitate în numeroase dintre şcolile din mediul rural. În fundul curţii nu veţi găsi copii fericiţi care bat mingea, ci două construcţii improvizate din lemn putrezit pe post de toaletă, cu uşi strâmbe, găurite, care nu se-nchid, cu podele nesigure, mâncate de carii. Chiar de la distanţă, aerul e aproape de nerespirat. În apropiere, o pompă ruginită şi-un lighean care ţine loc de chiuvetă.  Cei mici se folosesc de toate acestea în fiecare zi, de ani şi ani. Şcoala nu are autorizaţie sanitară. Profesorii nici nu-şi amintesc să fi avut vreodată.

Toate acestea se pot schimba. Această imagine neplăcută poate fi schimbată, iar cei de la Rotary Cetate vor să ajute la acest deziderat. Membrii organizaţiei au decis să pună umărul şi să aducă, pentru început, în zece şcoli din Timiş…. normalitatea! Proiectul, denumit “Zece şcoli de nota 10”, va presupune o investiţie semnificativă. Este vorba de peste 100.000 de euro, la care se va adăuga susţinerea individuală a membrilor, mulţi dintre aceştia cu activitate în domeniul construcţiilor. Partener principal al iniţiativei este Comisia Naţională a României pentru UNESCO

“Trebuie să investim în igienizare, sã rezolvăm chestiuni punctuale care sã dea o notă de curăţenie şi civilizaţie. Investiţia indirectă în educaţie duce direct la creşterea performanţelor elevilor”, a declarat Horatiu Rada, preşedinte Rotary Cetate Timişoara.

Şcolile alese pentru a beneficia de sprijin pentru a deveni “de nota 10” sunt: Şcoala cu clasele I-IV – Butin (comuna Gătaia), Şcoala cu clasele I-IV – Percosova (comuna Gătaia), Şcoala cu clasele I-IV – Şemlacu Mare (comuna Gătaia), Grădiniţa cu program normal – Sculia (comuna Gătaia), Grădiniţa cu program normal – Butin (comuna Gătaia), Grădiniţa cu program normal – Percosova (comuna Gătaia), Şcoala cu clasele I-IV – Cliciova (comuna Bethausen), Şcoala cu clasele I-IV – Leucuşeşti (comuna Bethausen), Şcoala cu clasele I-IV – Gladna Română (comuna Fîrdea), Grădiniţa cu program normal – Gladna Română (comuna Fîrdea), Grădiniţa cu program normal – Sălbăgel (comuna Bethausen), Şcoala cu clasele I-IV – Ohaba Lungă (comuna Ohaba Lungă).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor