Criză de medici la unii, surplus la alţii

ORADEA – Nu mai este o noutate pentru nimeni. Exodul forţei de muncă în alte ţări a cuprins şi domeniul sanitar. Multe spitale, mai ales din Moldova, sunt pe punctul de a-şi închide porţile deoarece nu mai există medici să îngrijească bolnavii.

Din cauza salariilor mici şi a munciii din ce în ce mai asiduee, bolnavii fiind pe zi ce trece mai mulţi, medicii au luat drumul străinătăţii. În zadar banii investiţi de Ministerul Sănătăţii în infrastructura şi dotarea spitalelor. S-a ajuns în situaţia în care nu are cine să le folosească.

S-a ajuns într-o situaţie disperată. O arată şi statisticile. România ocupă în Europa locul 31 din 33 de ţări în ceea ce priveşte numărul de medici raportat la mia de locuitori. Avem 1,9 medici la mia de locuitori faţă de 3,8 medici cât este media continentală. O recunoaşte chiar şi preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, care susţine că numărul de medici în ţara noastră este de doar jumătate din necesar.

Din 2007

Medicii au prins curaj mai mare să plece din ianuarie 2007, când europenii au anunţat că recunosc diplomele medicilor români. În aceste condiţii peste 3.500 de medici şi-au depus cerere, 1200 plecând deja să lucreze în străinătate. Adică 4% din totalul celor cu drept de liberă practică. Şi ceea ce e mai grav, e faptul că majoritatea care au plecat sau doresc să plece sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani.

Conform datelor CMR, o treime din specializările medicale nu sunt acoperite în întregime la nivel naţional. Există judeţe fără medic cardiolog, endocrinolog sau pneumolog, cum ar fi Bistriţa Năsăud, Mehedinţi, Ialomiţa sau Călăraşi.

Înghesuială în Bihor

După cum se ştie, Bihorul a fost un judeţ privilegiat în ceea ce priveşte finanţarea din partea Ministerului Sănătăţii. Cât priveşte forţa de muncă, există specialităţi deficitare, precum psihiatria ori medicina de urgenţă. La Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie Oradea există 10 posturi vacante, iar la Unitatea Primire Urgenţe de la Judeţean, sunt 13 posturi vacante.

Există însă şi la spitalul Judeţean secţii în care numărul de medici este cu mult peste normarea acestora. Povestea cu secţia de Diabet e veche, fiind şapte medici la 40 de paturi, însă o dată cu înfiinţarea ambulatorului integrat, nu vor mai fi probleme, după cum spune managerul Emil Popovici Muţ. Diabetul e compartiment distinct, şi va funcţiona ca şi Centru de Diabet.

Ambulatoriul integrat va pune conducerea în dificultate în ceea ce priveşte secţiile de Medicină Internă. „La ora actuală avem 17 medici pe spital şi şapte pe ambulatoriu. Vor fi probleme, deoarece o dată comasaţi, vor depăşi cu mult normarea”, ne-a declarat managerul Muţ.

De plecat nu a dorit şi nu doreşte încă nimeni să plece. A intrat deja în istorie bătaia care se dă pentru un loc în Judeţean sau în alt spital bihorean.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !