Crestinii din Timis organizeaza rugi de Sfantul Ilie

De Corina Eva
Crestinii din Timis organizeaza rugi de Sfantul Ilie
20 iulie este ziua în care creştinii sărbătoresc ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul. La această dată, potrivit tradiţiei, oamenii nu muncesc de teama ploilor puternice care aduc odată cu ele trăznetele şi grindina. Creştinii din Timiş şi-au pregătit deja hainele de sărbătoare, pentru că în câteva localităţi se vor organiza rugi cu această ocazie. 

La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul, unul dintre cei mai importanţi proroci din Vechiul Testament. Cu toate acestea, nu sunt multe biserici în partea de est a judeţului Timiş care să poarte acest hram şi care, implicit, să organizeze tradiţionala rugă bănăţeană.

Una dintre ele este în localitatea Sacoşu Mare, unde în seara zilei de vineri (20 iulie) vor veni să-i încânte pe cei prezenţi la jocul rugii solistele Carmen Popovici Dumbravă şi Dana Gruescu, acompaniate de acortdeonistul Titel Brestoviceanu.  O altă rugă, în aceeaşi zi, va avea loc în localitatea Româneşti, aparţinătoare comunei Tomeşti, unde programul artistic va fi susţinut de solista Otilia Radu şi le formaţia de instrumentişti de la Mănăştiur.

Sărbătoare mare va fi şi la Traian Vuia, dar a doua zi, sâmbătă, tot cu ocazia Sfântului Mare Proroc Ilie. Aici vor urca pe scenă soliştii Alina Trastău şi Petrică Popovici (de la Reşiţa).

Un caz aparte este cel al localităţii Tapia, de lângă Lugoj. Aici, hramul bisericii este “Sf. Dimitrie”, sărbătorit la data de 27 octombrie, însă localnicii au decis că ruga cade într-o perioadă neprielnică, aşa că au hotărât să o ţină de Sf. Ilie. Timp de două zile, la Tapia vor cânta Marius Pop, acompaniat de Petrică Tochi şi Ioan Buşchiţ (vineri) şi Ramona Torzan Gomboş (sâmbătă).

Timişenii au un interes deosebit pentru această sărbătoare, pentru că Sf. Ilie nu este celebrat numai ca un mare făcător de minuni, ci şi ca un aducător de ploi în vreme de secetă, necaz cu care se confruntă în aceste zile mai rău ca niciodată. Potrivit tradiţiei, de teama furtunilor, oamenii nu lucrează de Sfântul Ilie. Se spune că dacă va tuna, merele şi alunele vor face viermi, iar dacă va ploua, va dura 20 de zile. 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor