Creşterea pensiilor în 2009 sub semnul întrebării

Reactualizat la:
1Comentariu
Creşterea pensiilor în 2009 sub semnul întrebării
Anul viitor, mărirea pensiilor ar putea fi pusă în pericol de evoluţia economiei româneşti şi ar putea fi realizată doar prin transferul unor sume importante de la bugetul de stat la cel al asigurărilor sociale.

Au spus-o mai mulţi miniştri ai actualului cabinet, printre care şi ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.

Potrivit legii votate anul trecut în Parlament, de la 1 noiembrie până în prezent punctul de pensie a fost majorat cu 37,5 la sută ceea ce înseamnă că a ajuns la valoarea de 581 de lei.

În mod normal, majorarea ar trebui suportată din fondurile bugetului de asigurări sociale, însă, după spusele ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, acest lucru nu va fi posibil.

Răspunderea revine viitorului guvern

Astfel, în 2008, va fi nevoie de o subvenţie de la bugetul de stat de aproximativ 400 de milioane de euro.

Iar în 2009, suma ar putea ajunge la un miliard şi jumătate de euro, pentru a se putea susţine şi majorarea anunţată pentru începutul anului viitor, de 7,5 la sută.

“Pentru anul 2009, avem în vedere pe datele actuale un transfer de 5,8 miliarde de lei de la bugetul de stat către bugetul de pensii. Asta va însemna probabil 1,5 miliarde de euro”, a explicat domnul Vosganian.

“În anul 2009”, a mai spus el, “bugetul va avea peste cinci miliarde de euro venituri în plus faţă de 2008. Oare e atât de mult pentru România să plătească din aceşti bani în plus un miliard pentru a termina definitiv această problemă a pensiilor?”

Până în 2009, însă, vor avea loc alegeri parlamentare, fapt ce ar putea însemna ca responsabilitatea să revină unui alt guvern.

Acest lucru a fost subliniat recent şi de ministrul muncii, Paul Păcuraru, care a recunoscut că majorarea pensiilor în termenii prevăzuţi de lege este prea mare şi că va depinde foarte mult de priorităţile viitorului cabinet dacă ea va putea fi pusă în aplicare.

Propunere PSD

Pe de altă parte Partidul Social Democrat, care a insistat anul trecut ca pensiile să fie mărite încă de la 1 noiembrie, intenţionează să propună un alt proiect de lege care prevede, printre altele, indexarea trimestrială a pensiilor în raport cu rata inflaţiei.

Deputatul PSD, Marian Sârbu, susţine că acest lucru este necesar atâta timp cât ţintele de inflaţie anunţate de Guvern sunt constant ratate.

Însă, de unde ar urma să provină banii, dacă noua lege va fi aprobată?

“Cu precădere printr-o mai bună încasare a veniturilor la veniturile statului lucru care ar putea fi realizat”, susţine Marian Sârbu.

“Pe actuala grilă de impozitare se pot face îmbunătăţiri în ceea ce priveşte colectarea veniturilor provenite atât din contribuţiile sociale, cât şi din impozite şi taxe,” spune deputatul PSD.

În schimb, vicepreşedintele Partidului Democrat Liberal, Cezar Preda, a declarat la BBC că nu este corect ca responsabilitatea majorării pensiilor să revină, în 2009, unui alt Guvern şi crede că principalii responsabili pentru această situaţie sunt premierul Tăricenu şi liderul PSD, Mircea Geoană, care au girat această măsură chiar dacă nu ar fi avut sursele necesare.

Sursa: BBC Romanian1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor