Creste numarul maghiarilor din Timis care vor sa obtina cetatenia ungara

20Comentarii
Creste numarul  maghiarilor din Timis care vor sa obtina cetatenia ungara
Interesul pentru obţinerea cetăţeniei statului ungar e tot mai mare. Organizaţia judeţeană Timiş a UDMR a primit deja sute de cereri de la cei care se interesează de procedura necesară pentru depunerea dosarelor de solicitare.

Chiar dacă la Timişoara funcţionează un birou de consiliere deschis pe lângă Biserica Reformată din str. Timotei Cipariu, pentru cei care vor să obţină şi cetăţenia acordată dincolo de Nădlac şi Cenad, etnicii maghiari se adresează cu precădere tot UDMR-ului.

Nu ştiu exact numărul celor care ni s-au adresat în acest sens, oricum sunt câteva sute de oameni”, a declarat preşedintele organizaţieilocale a formaţiunii politice maghiare, Halasz Ferenc.

Confruntaţi cu creşterea abruptă a numărului de solicitanţi, UDMR Timiş a luat decizia ca, din această săptămână, să înceapă, la rândul ei, o acţiune în cadrul căreia să fie consiliaţi toţi cei care vor să obţină cetăţenia maghiară. Acestora le va fi prezentată lista documentelor necesare şi vor fi puşi la curent cu procedura de depunere a dosarelor.

La curent cu starea de spirit din ţara vecină referitor la acordarea cetăţeniei ungare pentru cetăţenii români, Halasz Ferenc e destul de sceptic că cei din Ungaria sunt foarte încântaţi de miile de cereri depuse deja la Ambasada din Bucureşti, la consulatele din România sau la primăriile maghiare.

„Chiar dacă legea a fost adoptată cu o majoritate covârşitoare, peste 90%, mă îndoiesc că la nivelul oamenilor simpli e valabil acelaşi procent”, arată liderul maghiarilor bănăţeni. În acelaşi timp, Halasz Ferenc consideră că cei din Ungaria nu au motive de îngrijorare în privinţa unui posibil aflux al maghiarilor din România peste graniţă.

Cei care au vrut să plece şi să se stabilească în Ungaria au făcut-o deja până acum”, crede preşedintele UDMR Timiş.

Mai mult decât atât, Halasz Ferenc consideră că, până la a obţine cetăţenia ungară, conaţionalii săi din Timiş trebuie să-şi afirme răspicat calitatea de maghiar în România.

„Anul 2011 e anul recensământului populaţiei şi vrem să fim cât mai prezenţi, inclusiv într-unul din posturile care se vor înfiinţa temporar la Institutul de Statistică. Vom încerca să convingem cât mai multă lume să se înscrie pe lista recenzorilor, totul pentru a obţine o imagine cât mai clară a numărului de maghiari din România”, a subliniat Halasz Ferenc.

Marius Horescu20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor