Creditul ipotecar a crescut cu 34%

casa
casa
Deşi volumul creditelor pentru locuinţe a crescut destul de mult, românii le preferă încă pe cele de consum.

Creditul ipotecar a crescut cu peste 34 la sută pe primele opt luni ale anului, însă majorarea a fost sub aşteptări, România rămânând o piaţă a creditului de consum.

În total, creditul ipotecar reprezintă 19% din totalul celor de retail pentru persoane fizice la ora actuală, comparativ cu 21% în decembrie 2006, restul de 81% reprezentând creditul de consum.

Specialiştii apreciază că piaţa creditelor imobiliare este în creştere, însă procentele sunt sub aşteptări. “Piaţa a crescut sub aşteptările de la începutul anului.

Sigur că am înregistrat o creştere importantă la creditul ipotecar, de circa 34 la sută pe primele opt luni, dar rămânem o ţară a creditului de consum”, a spus Dorin Cojocaru, director executiv retail la Banca Comercială Română (BCR), în cadrul unei conferinţe imobiliare cu ocazia Târgului de apartamente – Condominium.

Cojocaru a spus că ritmul de creştere a portofoliului creditelor ipotecare a fost de 7,4 la sută în luna august, în timp ce media de creştere pe primele şase luni a fost de 3,6 la sută, iar la creditul de consum, de 5,3 la sută. Creditul retail a crescut cu 47,3 la sută pe primele opt luni ale anului, fiind aşteptată o creştere anuală de peste 83 la sută, cu mult peste creşterea anuală a creditului ipotecar, de 52,2 la sută.

“Sunt semnale că piaţa şi-ar putea reveni până la sfârşitul anului dacă se menţine rata de creştere lunară înregistrată în luna august. Ideea este că la începutul anului ne aşteptam ca media de creştere lunară să fie mai mare pentru creditul ipotecar”, a explicat Cojocaru.

Românii preferă creditul de consum, invers decât occidentalii

Reprezentantul BCR a spus că în România creditul ipotecar este undeva la nivelul de 35 la sută din total credit, în timp ce creditul de consum deţine ponderea cea mai importantă, tendinţă inversă comparabil cu ţările din Occident.

Creşterea înregistrată de creditul ipotecar pe primele opt luni a fost determinată în special de creşterea veniturilor ca urmare a introducerii cotei unice, fiind preferate creditele în valută în urma aprecierii monedei naţionale. Reprezentantul BCR a spus că pe piaţa imobiliară din Bucureşti sunt în diferite stadii de construcţie circa 25.000 de apartamente.

Piaţa locuinţelor este afectată însă, în prezent, de numărul prea mare de oferte de locuinţe scumpe, pentru cei cu venituri mari, care depăşeşte cu mult numărul cererilor, astfel încât se aşteaptă o stagnare a preţurilor în perioada 2008 – 2009, odată cu primele falimente ale dezvoltatorilor imobiliari, a declarat Gabriel Zamfir, preşedintele Uniunii Naţionale Imobiliare (UNIM).

“La ora actuală, cererea este depăşită de ofertă, astfel încât este de aşteptat o stagnare a preţurilor pentru următoarea perioadă. În acelaşi timp va stagna sau chiar va scădea piaţa apartamentelor vechi, care este în strânsă legătură cu piaţa apartamentelor noi”, a spus Gabriel Zamfir. Acesta a mai precizat că sunt aşteptate şi falimente pe piaţa dezvoltatorilor imobiliari, din cauza numărului foarte mare de proiecte care nu-şi vor găsi cumpărători în următorii ani.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !