Credeti ca ar trebui reintroduse uniformele scolare?

42Comentarii
Credeti ca ar trebui reintroduse uniformele scolare?
Directorii unităţilor de învăţământ din Timişoara sunt de acord cu introducerea uniformelor, la fel şi părinţii, în mare parte. Un proiect de lege care va ajunge în fața parlamentarilor la 1 februarie îi poate obliga pe părinți să-i pregătească pe elevi cu o vestimentație aparte. Sunteţi pro sau contra introducerii ţinutei obligatorii în şcoli?

Directorul Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara, Cornel Petroman, spune că, în urmă cu doi ani, conducerea acestei unităţi de învăţământ a hotărât, împreună cu părinții și elevii, ca aceştia din urmă să poarte uniforma.

„Urmează să facem şi ecusoane cu numele fiecărui elev pentru o mai ușoară identificare a acestora la intrarea în școală. Vestimentația școlară disciplinează elevul și contribuie la atașamentul acestuia față de comunitatea din care face parte. Purtatul uniformei conduce la eliminarea diferențelor sociale dintre elevi”, a precizat Petroman.

Nici părinții nu sunt împotriva introducerii acestei măsuri. Elena Pădureț, mama unei eleve de la Liceul Pedagogic, crede că decizia de a purta uniformă ar reprezenta un lucru pozitiv, întrucât elevii sunt mai ușor de identificat atunci când sunt în afara școlii, iar riscul de a chiuli scade.

„Există deja mai multe școli din Timișoara în care elevii poartă uniformă. Cred că introducerea ținutei particulare ar fi benefică pentru a evita excesele de ținută, diferențierea socială și financiară din școală care există între elevi”, spune Francisc Halasz, inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Timiș.

Unul dintre aspectele negative ale introducerii uniformei constă în banii cheltuiți pe aceasta. Vestimentația școlară formată din mai multe piese are un preț situat între 200 și 250 de lei. Leontina Prodan, designer timișorean care realizează ținute școlare pentru elevi, spune că efectul pozitiv al introducerii vestimentației școlare ține foarte mult de măsura în care va fi aplicată. „Dacă va interveni licitația, atunci nu se rezolvă mare lucru, pentru că este ales prețul cel mai mic. Iar hainele chinezești, ieftine, nu sunt de calitate”, spune aceasta.

Designerul timișorean afirmă că uniforma, personalizată pentru fiecare unitate școlară în parte, aduce un sentiment de apartenență al elevilor la un colectiv. În ultimii ani, susține Leontina Prodan, Timișoara a înregistrat o creștere a cererii de uniforme, mai ales din partea părinților, tot mai mulți dorind ca prichindeii lor să poarte vestimentația școlară.

M.M. Hojda42Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor