Crăciunul a devenit de-a lungul timpului unul dintre personajele alintate ale cinematografiei

Crăciunul a devenit de-a lungul timpului unul dintre personajele alintate ale cinematografiei
Farmecul darului de Crăciun, credinţa că această sărbătoare aduce cu sine o magie care ne face mai buni, spiriduşii ludici de la Polul Nord, toate acestea au devenit ingrediente pentru succesul de box-office încă din 1897, când apare primul Moş Crăciun pe marele ecran.

De atunci, peste 100 de filme cu tema Crăciunului au intrat în cursă, reprezentând de cele mai multe ori succese pentru box-office. Filmele bazate pe povestea lui Charles Dickens “A Christmas Carol” sau pe povestea scriitorului american Dr. Seuss “How the Grinch Stole Christmas”, animaţii sau poveşti contemporane care se petrec în perioada Crăciunului, toate au, dincolo de dorinţa de a realiza încasări cât mai bune, scopul de revitaliza speranţa în existenţa lui Moş Crăciun şi a miracolelor de sărbători.

Şirul apariţiilor lui Moş Crăciun în filme începe cu pelicule “Santa Claus Filling Stockings”, lansată în 1897 şi “Santa Claus and the Children”, realizat în 1898, în care Moşul umple şosetele copiilor cu jucării.

După mai multe producţii pe aceeaşi temă, în 1947 apare “Miracle on 34th Street”, cu Edmund Gwenn şi Maureen O’Hara în distribuţie. Filmul prezintă povestea unui bătrân angajat pentru a juca rolul Moşului într-un magazin de pe strada 34. Contestat de o mamă şi fiica ei de şase ani, acesta reuşeşte să îi convingă în final pe toţi că el este adevăratul Moş Crăciun. Un remake al acestui film a fost făcut în 1994.

Unele dintre cele mai celebre filme de Crăciun sunt ecranizări ale unor cărţi pe aceeaşi temă. Printre ele se numără “A Christmas Carol” de Charles Dickens, în care Ebenzeer Scrooge, cel mai rău om din Londra, este vizitat de trei fantome care îi dau o ultimă şansă pentru a se schimba, şi “How the Grinch Stole Christmas”, scrisă de Dr. Theodor Seuss Geisel.

Povestea “A Christmas Carol” a fost finalizată de Dickens în 1843, iar de atunci ecranizările, adaptările pentru micul şi marele ecran au curs pe bandă rulantă. Una dintre cele mai bune ecranizări este, potrivit specialiştilor în cinematografie, “A Christmas Carol” din 1938, regizată de Edwin Marin, cu Reginald Owen, Gene Lockhart şi Kathleen Lockhart în distribuţie.

“A Christmas Carol” este, dealtfel, unul dintre cele mai folosite titluri pentru peliculele cu această tematică. Ebeneezer Scrooge, personajul avar făcut celebru de Dickens, a dat şi el numele câtorva pelicule bazate pe scurta povestire a scriitorului american. “Scrooge” (1935),  regizat de Henry Edwards, cu Donald Calthrop şi Seymour Hicks în distribuţie, un musical cu Albert Finney, “Scrooged” (1988), cu un Scrooge modern interpretat de Bill Murray, “The Muppet Christmas Carol” (1992), unde alături de păpuşile Muppets apare Michael Caine şi “A Christmas Carol” (1999), în care rolul lui Scrooge este luat de Patrick Stewart, cunoscut pentru rolul din Star Trek sunt doar câteva dintre ecranizările nuvelei lui Dickens.

Cea mai recentă peliculă bazată pe celebra poveste a lui Charles Dickens, “A Christmas Carol”, lansată pe 6 noiembrie 2009, a realizat până în prezent 127 de milioane de dolari din vânzarea de bilete în SUA, ocupând locul al şaselea în clasamentul celor mai de succes pelicule de Crăciun din 1980 până în prezent. Animaţia 3D, o nouă ecranizare a celebrei povestiri omonime a lui Charles Dickens, îl aduce pe Jim Carrey într-un nou rol negativ într-o peliculă de Crăciun – cel al nesuferitului Ebeneezer Scrooge, un om de afaceri zgârcit şi fără suflet, care nu crede în spiritul Crăciunului. Pelicula a fost regizată de Robert Zemeckis şi mai are în distribuţie nume de notorietate precum Gary Oldman, Colin Firth, Bob Hoskins şi Robin Wright Penn.

Jim Carrey a fost personajul principal din “The Grinch” (2000), adaptare după cartea “How the Grinch Stole Christmas” publicată în 1957, în care o creatură urâcioasă şi singuratică, Grinch, se hotăraşte să fure cadourile şi decoraţiile de Crăciun pentru a împiedica venirea sărbătorilor.

Într-un clasament întocmit de site-ul specializat în cinematografie boxofficemojo.com, cele mai mari încasări din 1980 şi până în prezent le-a realizat comedia “How the Grinch Stole Christmas”, lansată în anul 2000 – 260 de milioane de dolari doar în SUA. Pelicula regizată de Ron Howard a câştigat un premiu Oscar pentru Cel mai bun machiaj.

Povestea spiriduşului este urmată în clasament de animaţia “The Pollar Express” din 2004, cu 181 milioane de dolari. Pelicula regizată de Robert Zemeckis prezintă povestea unui băieţel care nu crede în Moş Crăciun sau în miracole, dar care se convinge de existenţa Moşului într-o călătorie cu un tren magic care merge la Polul Nord.

“Elf”, povestea unui copil care ajunge la Polul Nord în sacul Moşului, regizată de Jon Favreau (2003), a adus încasări în box office-ul american de 173 milioane de dolari. Bebeluşul Buddy este crescut de spiriduşi, însă devenit adult îşi dă seama că este mult mai mare decât cei din jurul său şi decide să se întoarcă la New York pentru a-şi găsi familia.

“The Santa Clause”, trilogia cu Tim Allen în rolul lui Moş Crăciun, a reprezentat un succes în box-office-ul american. Prima peliculă din serie, lansată în 1994, a vândut bilete în valoare de 144 de milioane de dolari, cea de-a doua, din 2002, a realizat încasări de 139 de milioane dolari, iar cea de-a treia, “Tha Santa Clause 3- The Escape Clause”, lansată în 2006, a avut încasări de 84 de milioane de dolari. Peliculele sunt bazate pe povestea lui Scott Calvin (Tim Allen), un tată divorţat care are relaţii dificile cu fiul său până când soarta îl transformă în Moş Crăciun. În partea a doua, Scott Calvin decide că are nevoie de o Crăciuniţă, după zece ani de activitate în pielea Moşului, iar în cea de-a treia peliculă trebuie să salveze Crăciunul de intenţiile malefice ale lui Jack Frost.

“Four Christmases” (2008), povestea unui cuplu care este nevoit să facă patru Crăciunuri într-o singură zi, regizată de Seth Gordon, a realizat încasări din bilete de 120 milioane de dolari.

În total, filmele de Crăciun analizate de boxofficemojo.com, peste 50 la număr, au realizat încasări de aproape 2,2 miliarde de dolari. În clasament figurează şi filme mai vechi, precum “Christmas Vacation”, lansat în 1989, cu încasări mai mari decât pelicule mai nou lansate – un total de 71 milioane de dolari.

Sursa: NewsIn

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor