Cozmâncă se autosuspendă din PSD şi anunţă că ar putea face o alianţă a forţelor de stânga

1Comentariu
Cozmâncă se autosuspendă din PSD şi anunţă că ar putea face o alianţă a forţelor de stânga
Octav Cozmâncă anunţă că se autosuspendă din PSD, partid despre care spune că e condus de indivizi şi grupuri care nu doresc decât să-şi împartă “mălaiul şi caşcavalul” şi să servească interesul clintelei politice, sugerând că, dacă formaţiunea nu redevine de stânga, el ar putea face un nou partid.

Într-o scrisoare deschisă adresată membrilor şi simpatizanţilor PSD, Cozmâncă scrie că ”Partidul Social Democrat nu mai este un partid de stânga sau chiar de centru-stânga, aşa cum pretind unii lideri din actuala conducere a PSD“. Motivele pentru care fostul senator susţine că PSD nu mai este de stânga sunt următoarele: “Unii lideri actuali ai PSD, de la centru şi judeţe, au comportament de dreapta, dobândind, împreună cu familiile si prietenii lor – pe căi ştiute de ei – averi imense, derulând afaceri dubioase, de regulă, pe seama banului public“,  “decizia profund greşită a conducerii PSD, a actualului lider al partidului, de a se alia la guvernare cu Partidul Democrat-Liberal“.  

Explicaţiile date de unii lideri ai PSD, legate de apărarea interesului naţional şi aşa-zisa stabilitate politică, sunt simple justificări, adevărata motivare fiind dorinţa unor indivizi de a parveni în funcţii de demnitari – miniştri, secretari de stat, prefecţi, şefi la diverse instituţii etc. Unii lideri ai PSD au acţionat în nume personal sau a unor grupuri pentru a participa la împărţirea <<mălaiului>>, a <<caşcavalului>>, de a-şi instala familiile şi clientela politică în diverse funcţii, urmărind îmbogăţirea imediată“, scrie Cozmâncă.

Partidul Social Democrat este condus, în momentul de faţă, de diverse grupuri de interese, clanuri sau găşti, care au hotărât şi hotărăsc soarta partidului, în numele unei aşa-zise democratizări a partidului. Apreciez că direcţia aleasă de PSD este profund greşită, bazându-se numai pe satisfacerea intereselor personale ale unor grupuri, ale unor baroni locali, care promovează o politică de stat în stat. Nu se poate conduce un partid performant doar mimându-se democraţia şi acţionând, în multe cazuri, dictatorial.  Este vorba de anarhie, de haos, de disoluţie a partidului. Susţin aceasta, afirmând că PSD nu mai are în prezent structuri viabile, organizate temeinic în peste jumătate din localităţi“, se mai arată în scrisoarea deschisă a fostului senator.

Fostul preşedinte Executiv al PSD în perioada 2003 – 2005 mai spune că Mircea Geoană nu este recunoscut ca preşedinte al partidului în multe structuri din ţară. ” Partidul Social Democrat nu are, din aprilie 2005, un lider autentic, recunoscut şi respectat în multe structuri de partid din judeţe, municipii, oraşe şi comune. Actualul lider al PSD a jucat la doua capete, în special la Congresul din aprilie 2005, împreună cu alţi complici, de fapt oameni care au trădat partidul, precum şi colegii care l-au sprijinit ani de zile pentru a obţine – meritat sau nu – diverse funcţii în partid, în guvern sau în diplomaţie. Respectul acestui aşa-zis lider a fost zero faţă de partid, faţă de colegii săi adevăraţi, inclusiv faţă de fondatorul partidului“, mai acuză Cozmâncă.

Fostul lider PSD atacă şi grupul de la Cluj. ” Rezultatele acestei  atitudini iresponsabile, susţinute doar de orgolii, vanităţi si ambiţii personale, stimulate de doi aventurieri politici de la Cluj (în niciun caz Grup), au dus PSD la pierderea locului întâi pe eşichierul politic românesc, fiind la mâna PDL. În prezent, PSD a acceptat compromisuri de proporţii jignitoare, inclusiv umilinţe la nivel central, în multe judeţe şi, îndeosebi, cu prilejul recentei asumări a răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului“, mai scrie Cozmâncă.

El mai susţine că nu doreşte să fie un Gică Contra, dar că vrea să tragă un semnal astfel încât PSD să redevină ceea ce a fost.  ”Nu doresc să fiu Gică contra, nu am fost niciodată şi nu o să fiu o piază rea, dar am făcut o analiză realistă, atentă, onestă şi, în mod evident, critică pentru cei mulţi care înţeleg adevărul dureros din demersul meu. Încă mai cred că PSD poate să redevină ceea ce a fost, o adevărată forţă politică a ţării, cu demnitate şi prestigiua. (….) Nu am fost şi nu voi fi niciodată sluga umilă a cuiva, indiferent de rangul şi importanţa persoanei respective. Mi-am păstrat demnitatea şi sobrietatea, fireşti unui om normal, în toate vremurile şi perioadele activităţii şi în toate funcţiile publice îndeplinite. Nu am acceptat şi nu voi accepta impostura, sforăriile şi minciuna, agramatismul şi comportamentul necivilizat al unor personaje compromise, care, doar întâmplător, decid soarta partidului, pentru că dispun de bani“, mai scrie Octav Cozmâncă.

Social-democratul critică decizia lui Mircea Geoană de a îndepărta de la conducerea filialelor oameni doar pentru că nu îi sunt pe plac. “Nu accept, sub nici o formă, decizia abuzivă, contrară statutului şi normelor elementare de conduită ale unui partid democratic, adoptată de conducerea PSD, de liderul său, de a îndepărta din funcţii de conducere, inclusiv excluderea din partid a unor lideri importanţi din: Bistriţa-Năsăud, Alba, Botoşani, Timiş, Hunedoara, Prahova, Cluj, Olt, Dolj, Iaşi, Neamţ, Giurgiu ş.a. Să adopţi sau să accepţi asemenea măsuri, cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale, este sinucidere politică sigură a liderului PSD, sfătuit de unii care, probabil, îi vor capul, deşi aparent îl susţin“, mai previne fostul organizator al PSD.

El mai spune că după ce a înlăturat social-democraţi autentici, Geoană a susţinut şi încurajat “oameni compromişi, lideri locali contestaţi, fără prestigiu politic şi profesional, oameni care nu au concepţii de stânga, social-democrate, în schimb fiind obişnuiţi cu puterea banului, linguşirea şefului şi lustruitul clanţei“. 

Decizia mea de autosuspendare din PSD este motivată şi temeinică. Nu părăsesc partidul şi membrii săi adevăraţi, dar nu am nimic în comun cu indivizi care au trădat, care au privatizat partidul, care sunt avizi de putere, care sunt aventurieri politici şi care sacrifică PSD pentru satisfacerea intereselor personale, dar şi ale celor apropiaţi: soţii, soţi, copii, soacre, amante, interlopi, mafioţi etc“,  mai scrie Cozmâncă. El le mulţumeşte apoi “marii majorităţi a senatorilor şi deputaţilor, primarilor, consilierilor locali şi judeţeni, membri ai PSD, celor care au dus greul muncii politice pe parcursul anilor”, şi unor  fondatori ai partidului şi unor lideri importanţi, precum: Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Adrian Năstase, Nicolae Văcăroiu, Ion Solcanu, Doru Ioan Tărăcilă, Dan Mircea Popescu, Alexandru Lăpuşan, Ion Vasile, Vasile Moiş”.

Cozmâncă spune că se va întoarce în PSD când acesta va fi un partid cu adevărat de stânga sau centru-stânga, când va fi condus cu adevărat de oameni politici adevăraţi “şi nu de profitori de conjunctură, de demagogi, de oameni care promit mult şi nu fac nimic concret în interesul cetăţeanului, a românului obişnuit“.

La final, Cozmâncă avertizează că ar putea face un nou partid politic. ” În situaţia în care PSD nu va redeveni, în scurt timp, prima forţa politică din România, voi iniţia, alături de alţi oameni importanţi şi puternici, demersurile necesare şi legale pentru constituirea Alianţei naţionale a forţelor democratice de stânga. (….) Sunt convins că o Alianţă democratică de stânga va asigura şanse reale şi va acorda respectul meritat tuturor oamenilor acestei ţări: profesori, medici, jurişti, funcţionari, ceferişti, militari, economişti, ingineri, constructori, muncitori şi ţărani, femei şi bărbaţi, tineri şi pensionari“, conchide fostul senator.

Cozmâncă a fost membru PSD Suceava. Fostul senator ar putea deveni şeful de campanie al lui Sorin Oprescu la prezidenţiale.

Sursa: NewsIn

 

 

Taguri: , , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor