Cozma bătea gardienii şi juca biliard

Reactualizat la:
Cozma bătea gardienii şi juca biliard
Miron Cozma era genul de deţinut care batjocorea gardienii. Din când în când îi mai şi lovea, cu aceeaşi dexteritate cu care lovea bilele la jocul de biliard – un privilegiu de care ceilalţi deţinuţi de la Rahova nu aveau parte.

Totuşi, nu a fost sancţionat decât o singură dată – şi atunci cu o singură mustrare verbală. Toate acestea apar într-un raport întocmit în primăvara acestui an de inspectorii Ministerului Justiţiei, care au verificat felul în care a fost respectat regimul de detenţie în cazul lui Miron Cozma. Raportul însă nu a avut nici un efect asupra deţinutului. Faptele descoperite de inspectori erau deja prescrise, aşa că singura măsură a fost luată împotriva conducerii închisorii.

Miron Cozma îşi stabilea singur programul în penitenciar, avea acces la unele spaţii şi dotări interzise altor deţinuţi, îşi permitea să joace biliard şi să păstreze la rece băuturi în propriul său frigider. Avea dreptul să se îmbrace cum voia sau să dea zilnic telefoane cu durată nelimitată.

Conform raportului realizat de reprezentanţii Ministerului Justiţiei, toate aceste concesii au avut drept consecinţă neaplicarea regimului penitenciar în toate componentele sale şi pe tot parcursul executării pedepsei. Practic, raportul prezentat de inspectorii Ministerului Justiţiei arată că toţi directorii penitenciarelor prin care a trecut Cozma au avut o atitudine tolerantă faţă de el.

Apreciem că toleranţa excesivă manifestată în cazul lui Miron Cozma a fost motivată de teamă, resimţită la toate nivelurile sistemului penitenciar, se arată în raport.

Încurajat de această atitudine, situaţia de deţinut a lui Miron Cozma a fost caracterizată de următoarele: – insultarea, ameninţarea, agresarea şi chiar lovirea personalului – şicanarea până la umilire a unor supraveghetori – refuzul de a se supune unor acţiuni sau situaţii – pretenţia de a fi tratat ca lider În plus, raportul arată că desele vizite ale parlamentarilor în celula lui Miron Cozma au creat acestuia impresia că deţine puterea absolută, iar gardienii şi directorii penitenciarului s-au temut de presiuni din partea politicienilor.

În schimb, dosarul de deţinut al lui Miron Cozma arată cu totul altceva. Miron Cozma , potrivit dosarului, este unul dintre cei mai cuminţi deţinuţi din ţară. Nu a fost decît o singură dată sancţionat, în 12.05.1999 cu mustrare verbală pentru că nu a respectat regulile de ordine interioară şi a primit 64 de recompensări.

Asta înseamnă că aproape lunar deţinutul Cozma se evidenţia prin comportamentul său exemplar motiv pentru care conducerea penitenciarului îi aproba mai multe pachete, vizite sau alte favoruri.

Dosar atît de curat ca cel al lui Miron Cozma nu mai este întîlnit decît în cazul altor 6 deţinuţi aflaţi în penitenciarele din întreaga ţară şi evident este pentru toţi o poartă deschisă pentru eliberarea condiţionată.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor