Cote de poluare a aerului pentru companii

Cote de poluare a aerului pentru companii
Ministerul Mediului a supus dezbaterii publice schema de alocare a cantităţilor de gaze cu efect de seră pentru companii.

Cu alte cuvinte, o companie ar urma să aibă o cotă stzabilită pentru emisia de gaze. Odată cu intrarea în Uniunea Europeană se va introduce un sistem de certificate pentru emisia de gaze poluante. Un asemenea certificat va permite deţinătorului să emită în atmosferă o tonă de dioxid de carbon.

Societăţile care vor emite o cantitate de gaze mai redusă decît cea la care au dreptul, vor putea vinde altor firme certificatele rămase. Depăşirea emisiilor stabilite va duce la necesitatea cumpărării de noi certificate, ceea ce va însemna costuri mai mari pentru respectiva societate. Sistemul se aplică în ţările Uniunii Europene din anul 2005.

România şi reglementările internaţionale din domeniu

“Ce angajament are România, cred că este bine să reamintim: reducere de 8% a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în anul 2012, pentru perioada în care este în funcţiune protocolul de la Kyoto, iar strâns legat de protocolul de la Kyoto trebuie să respectăm directiva Uniunii Europene”, a declarat ministrul mediului, Sulfina Barbu.

Sulfina Barbu spune că planul naţional de alocare a dreptului de emisie de gaze cu efect de seră, aflat acum în dezbatere publică, este cel mai important instrument prin care atît autorităţile cît şi companiile vor şti exact cît poate să emită fiecare instalaţie în parte.

Majoritatea certificatelor vor fi date marilor poluatori

Potrivit schemei actuale, opt societăţi considerate mari poluatoare vor primi peste jumătate din certificatele alocate la nivel naţional. Prima societate este Mittal Steel Galaţi, urmată de complexele energetice de la Turceni şi Rovinari. Purtătorul de cuvânt al Mittal Steel Galaţi, Dorian Dumitrescu, spune că în prezent se estimează că pentru Combinatul Siderurgic Galaţi vor fi alocate 12,5 milioane de certificate pentru emisia de gaze cu efect de seră: “Un certificat echivalează cu aprobarea de a emite în atmosferă o tonă de dioxid de carbon. Firma noastră a primit această cotă pe baza măsurătorilor multianuale, începând cu 2000”.

“Nu numai că vom fi interesaţi să ne încadrăm în acest plafon, dar vrem să ne situăm sub el, pentru a vinde certificatele nefolosite. Este foarte greu de spus în acest moment cât vom câştiga din aceste certificate. Cert este că eventualii bani obţinuţi din vânzarea acestor certificate, presupunând că ne încadrăm în plafon, se vor regăsi tot în investiţii de mediu”, a mai declarat la BBC Dorian Dumitrescu. Investiţiile în tehnologii nepoluante vor ajuta combinatul să polueze tot mai puţin, şi deci să consume din ce în ce mai puţine certificate.

Certificate vor fi achiziţionate de alte firme care vor continua să polueze

“Greenpeace consideră că aceasta nu este soluţia. O astfel de cotă de alocare a cantităţilor de gaze cu efect de seră, pentru unele companii nu reprezintă soluţia, deoarece întotdeauna vor fi companii care vor emite o cantitate mai redusă decât altele, iar cele care emit mai mult vor putea să cumpere aceste certificate”, a spus la BBC Ana Maria Bogdan, de la Greenpeace România.

“Soluţia ar fi ca acele companii care întradevăr poluează, marii poluatori, să investească în tehnologii şi să reducă astfel poluarea, nu să investească în cumpărarea de certificate. Această schemă de alocare, mai spune Ana Maria Bogdan, nu reprezintă soluţia pentru reducerea poluării aerului în România”.

Chiar şi aşa, după ce vor fi luate în considerare toate observaţiile asupra planului naţional de alocare a cantităţilor de gaze cu efect de seră care pot fi emise, planul va fi trimis spre aprobare Comisiei Europene. Ulterior, el va fi adoptat în România ca act normativ. Astfel în mod oficial, în limite legale şi cote fixe, firmele româneşti vor putea tranzacţiona dreptul de a polua aerul.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor