Costurile aderării la UE

2Comentarii
Alimente
Alimente
Aderarea la Uniunea Europeană implică şi costuri. Una dintre întrebările legate de integrarea în structurile europene este cât de mare va fi preţul plătit de fiecare cetăţean în parte.

Va deveni viaţa mai scumpă după aderarea României la Uniunea Europeană? Ce se va scumpi şi cu cât? Iată câteva răspunsuri urmărind situaţia din Polonia şi Ungaria după aderarea lor la Uniunea Europeană în urmă cu doi ani.
Şi în Polonia şi în Ungaria, aderarea la Uniunea Europeană a adus creşteri semnficative dar şi scăderi spectaculoase de preţuri la anumite servicii şi produse. În Ungaria cele mai dureroase majorări de preţuri s-au produs la utilităţi.

Preţul la gaze şi cel la energie aproape au ajuns din urmă tarifele din occident. Şi în Polonia energia şi gazele s-au scumpit însă este greu de stabilit în ce măsură acest lucru a fost cauzat de aderarea la Uniunea Europeană. Creşterea preţurilor la benzină în ambele ţări a dus la scumpirea transporturilor. În schimb, alte servicii, cum ar fi telefonia fixă sau mobilă, s-au ieftinit – pe fondul creşterii concurenţei.

Tot creşterea importurilor şi automat a concurenţei de pe piaţă a dus şi la ieftinirea alimentelor în Ungaria. Însă atât în Ungaria, cât şi în Polonia unele alimente produse de firme autohtone, cu vânzări mari în ţările Uniunii Europene, în loc să se ieftinească, s-au scumpit. Tot o creştere de preţuri s-a înregistrat la multe dintre servicii.

În Slovacia cetăţenii s-au trezit că trebuie să dea mai mulţi bani pentru educaţie sau sănătate. În fine, în Polonia cele mai multe creşteri de preţuri avuseseră loc deja înaintea aderării la Uniunea Europeană.

Aceasta ar fi şi motivul pentru care şi în România va trebui să se privească nuanţat fenomenul scumpirilor, dacă o să apară după 1 ianuarie 2007, pentru că multe creşteri de preţuri ar putea fi independente de intrarea în structurile europene, care se ştie, nu impun politicile de preţuri.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor