Costume de epoca, dansuri, arme si foc la Festivalul Baroc de la Timisoara

De Alina Strugariu
Reactualizat la:
Costume de epoca, dansuri, arme si foc la Festivalul Baroc de la Timisoara
Costume de epoca, dansuri, arme si foc la Festivalul Baroc de la Timisoara
Dansuri, prezentări de modă în aer liber, parade în costume de epocă, expoziţii de arme, concerte simfonice şi spectacole pentru copii. Asta îi aşteaptă pe timişoreni în următoarele zile la Festivalul Baroc, organizat pentru a marca ziua de 18 octombrie 1716, când Prințul Eugeniu de Savoya şi-a făcut intrarea triumfală în Cetatea Timişoarei. La bustul său din Parcul Central vor fi aprinse 140 de lumânări.

Prima ediţie a Festivalului Baroc va fi organizată în perioada 18-21 octombrie la Timişoara. Fiind considerată de mulţi ca fiind una dintre cele mai importante zile din istoria oraşului, data de 18 octombrie a fost declarată zi de importanţă locală printr-o hotărâre de consiliu local aprobată anul trecut.

Programul Festivalului Baroc:

Joi

Festivalul va începe joi, 18 octombrie,  de la ora 17.00, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, unde, după cuvântul de deschidere al primarului, reprezentanţii Asociaţiei „Festivalul Baroc Timişoara” vor prezenta pentru cei interesaţi mai multe documentare istorice despre trecutul Cetăţii Timişoarei (epoca otomană, cucerirea austriacă şi dezvoltarea cetăţii în epoca imperială), filme realizate de Sergiu Galiş.

La ora 18.15 vor fi aprinse 140 de lumânări la bustul lui Eugeniu de Savoya de pe Aleea Personalităţilor din Parcul Central. „Legenda spune că în seara datei de 18 octombrie 1716, la lumina a 140 de lumânări, a avut loc un Te Deum închinat victoriei”, amintesc reprezentanţii municipalităţii.

Seara, de la ora 19.00, este programat un concert simfonic – „Vă place Bach?”, integrală de suite de violoncel Răzvan Suma, la filarmonică.

Vineri

Vineri, 19 octombrie, de la ora 16.00, veţi vedea cum poate fi reinterpretat barocul în vremurile moderne de azi în cadrul unei prezentări de modă pregătite de studenţii Facultăţii de Artă coordonaţi de prof. univ. dr. Tulcan Elena Minodora. Evenimentul va avea loc în Piaţa Unirii. În acelaşi loc, de la ora 17.00, Trupa Mini Merlin a Teatrului de Păpuşi Timişoara, împreună cu Radio Timişoara, vor organiza dansuri interactive cu publicul, de la menuet la periniţă.

La ora 18.00, în noul spaţiu expoziţional deschis de primărie în Piaţa Victoriei nr. 5 timişorenii vor putea admira o expoziţie de documente de epocă şi imagini cu uniformele militare ale Garnizoanei Cetăţii Timişoarei şi ale unităţilor imperiale din perioada barocă (Biblioteca Judeţeană). Tot acolo vor fi prezentate mai multe arme din perioada cuceririi de către austrieci a cetăţii turceşti Timişoara, eveniment prezentat de Zoran Marcov şi Sergiu Galiş (Muzeul Banatului).

Sâmbătă

Sâmbătă, 20 octombrie, festivalul continuă, de la ora 11.00, cu acrobaţii pe coarda elastică în Piaţa Unirii. De la aceeaşi oră, Teatrul Merlin va organiza spectacolul „Giovannino” la Muzeul de Artă, banii strânşi în urma acestui eveniment urmând să fie donaţi regizoarei Mona Marian, care suferă de o boală gravă şi are nevoie de tratament. Cluburile Lions şi Leo din Timişoara vor organiza o expoziţie de desen cu măşti din perioada barocă. Acestea vor fi scoase la vânzare, iar sumele adunate vor fi folosite în scop caritabil.

La ora 12.00 este programată o paradă a costumelor de epocă pe traseul Piaţa Unirii – strada Eugeniu de Savoya – strada Mărăşeşti, participanţii fiind însoţiţi de Fanfara Timişoara Big Band. De la ora 13.00, Asociaţia Noua Acropolă ne invită „Să dansăm baroc” în faţa Sinagogii de pe strada Mărăşeşti.

Parada se va încheia pe acordurile muzicale ale elevilor de la Şcoala Populară de Artă. La ora 13.30 va fi organizată o prelegere despre „Barocul în Banat”, susţinută de prof. univ. dr. Rodica Vârtaciu, iar Sergiu Galiş va prezenta alte documente istorice despre trecutul Cetăţii Timişoara la Sinagoga Cetate.

Duminică

Festivalul se va încheia duminică, 21 octombrie. De la ora 9.00, în Sala Barocă a Muzeului de Artă va avea loc un spectacol pentru copii, „Piti Show BAROC” transmis în direct la Radio Timişoara. Intrarea va fi liberă.

Asociaţia „Festivalul Baroc Timişoara” va organiza un spectacol de muzică, dansuri şi artă stradală în Piaţa Unirii şi la Muzeul de Artă. La ora 18.00, în Sala Barocă a muzeului vor cânta Ensemble Musica Profana (Caius Hera – teorbă & chitară barocă, Judit Andrejszki – soprana & clavecin, Kállay Katalin – flauto dolce şi Szabó Zsolt – viola da gamba) şi Company Canario Historic Dance Ensemble (Aranyos Ágota, Gábor Norbert, Ragoncza Anikó şi Ragoncza Imre).

Seara, la ora 19.30, Trupa Shadows va prezenta un spectacol cu foc în Piaţa Unirii.

Festivalul Baroc este organizat de Primăria Timişoara în colaborare cu Asociaţia „Festivalul Baroc Timişoara” şi alţi parteneri.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor