Demareaza campania de vaccinare antirabica la vulpi

De corinaeva
campanie de vaccinare la vulpi si in Timis
campanie de vaccinare la vulpi si in Timis
În perioada 1 mai – 30 iunie 2011, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Comisia tehnică de vaccinare antirabică, constituită prin Ordin al preşedintelui ANSVSA, dr. Radu Roatiş-Cheţan, şi cu participarea directă a medicilor veterinari şi a celorlalţi specialişti din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Alba, Bihor, Mureş, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Caraş-Severin, Harghita, Hunedoara, Sălaj, Sibiu, Satu- Mare şi Timiş, desfăşoară campania de vaccinare antirabică la vulpi în judeţele respective.

 campanie de vaccinare la vulpi si in Timis

Acţiunea se înscrie în cadrul Programului strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România, aprobat prin HG 55/2008, cu modificările ulterioare În cadrul campaniei, vaccinul antirabic, sub formă de momeli vaccinale pentru vulpi, în cantitate totală de 1.910.860 doze, va fi răspândit pe o suprafaţă totală de 94.293 de kilometri patraţi, pe teritoriile judeţelor mai susmenţionate. Din cantitatea totală de momeli vaccinale, cea mai mare parte, 1.885.860 doze, este destinată distribuirii aeriene, restul de 25.000 de momeli fiind destinate distribuirii manuale.

Administrarea aeriană a vaccinului presupune, practic, distribuirea a 20 momeli vaccinale/km2, din avion, respectându-se regimul meteorologic, densitatea de distribuire şi rutele de zbor stabilite de către specialişti. În cadrul campaniei este interzisă distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, în apă, pe drumuri publice sau în apropierea spaţiilor locuite din cadrul zonelor vizate. De asemenea, în aceeaşi perioadă şi în aceleaşi zone se vor distribui materiale informative de avertizare a populaţiei. Aceste materiale vor fi distribuite populaţiei înainte cu şapte zile de începerea campaniei de vaccinare, pentru preîntâmpinarea unor eventuale evenimente nedorite. Având în vedere pericolul reprezentat de rabie, statele membre au demarat planuri de vaccinare antirabică cu momeli vaccinale, în urma cărora incidenţa acestei boli a scăzut mult. Vaccinarea la vulpi a fost completată cu o politică de supraveghere întărită a mişcărilor animalelor de companie. Conform Regulamentului (CE) nr.998/2003, niciun animal de companie nu poate circula în spaţiul european fără a fi identificat prin tatuare sau microcipare, fără a poseda paşaport şi carnet de sănătate, în care sunt specificate, sub semnătura medicului veterinar, toate vaccinările antirabice şi alte vaccinări obligatorii. Prin Decizia nr.712 din 23 noiembrie 2010, Comisia Europeană a aprobat proiectul înaintat de România, în valoare de 5.000.000 de euro, suma necesară vaccinării întregului teritoriu.

Rambursarea din partea Comisiei Europene va fi de 75%, condiţionată de vaccinarea antirabică la vulpi pe 100% din teritoriul României. Menţionăm faptul că România se află pe locul doi în UE privind suma aprobată pentru cofinanţare pentru programul de vaccinare antirabică la vulpi pentru anul 2011, după Polonia, cu 6.500.000 de euro.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

Coşteiu.
TION.RO

Search in Coşteiu

Filtrare cautari

Contacteaza-ne
Adrese utile