Corlăţean cere BEC să accepte ca renumărarea voturilor din străinătate să se facă la Bucureşti

4Comentarii
Corlăţean cere BEC să accepte ca renumărarea voturilor din străinătate să se facă la Bucureşti
Senatorul PSD Titus Corlăţean cere Ministerului Afacerilor Externe şi BEC să dea curs solicitării Biroului Electoral pentru secţiile de votare din străinătate ca renumărarea voturilor înregistrate în diaspora să se facă la Bucureşti, pentru o mai multă transparenţă.

“În situaţia dată, extrem de tensionată şi când, iată, apar probe tot mai evidente privind frauda electorală comisă de PDL inclusiv, sau poate mai ales în secţiile de votare din străinătate, apare tot mai clară şi necesară o procedură transparentă de renumărare a voturilor, de verificare a proceselor verbale, a codurilor numerice personale. Iată de ce decizia pe care ieri Biroul Electoral al secţiilor de votare din străinătate mi se pare extrem de importantă şi aş spune pe scurt că procedura de renumărare trebuie să aibă loc la sediul Biroului Electoral pentru secţiile de votare din străinătate, aici la Bucureşti, în România, şi nu în secţiile din străinătate”, a subliniat miercuri Titus Corlăţean.

Corlăţean a arătat că această decizie a Biroului Electoral pentru secţiile din străinătate trebuie supusă aprobării Biroului Electoral Central în această zi şi s-a adresat reprezentanţilor acestui Birou pentru a nu da curs poziţiei reprezentantului PDL, care s-a opus numărării voturilor din străinătate la Bucureşti, şi să aprobe verificarea procesului electoral din dispora la Bucureşti.

“Biroul Electoral pentru secţiile de votare din străinătate a luat deja o primă decizie privind renumărarea voturilor în secţia 114 de la Bologna, acolo unde şi presa dar şi reprezentanţii noştri semnalaseră o serie de elemente care conduc spre ideea de fraudare. Este extrem de interesant însă faptul că tot ieri MAE, prin secretarul de stat Eugen Tomac, aghiotantul domnului Traian Băsescu, a transmis o infogramă circulară către misiunile şi oficiile consulare româneşti din străinătate care spune foarte clar, deşi Biroul Electoral al secţiilor devotare din străinătate a luat o anumită decizie, <nu transmiteţi buletinele de vot, buletinele de vot nule, nici contestaţiile, nici tabelele cu condurile numerice personale, şi nici declaraţiile pe proprie răspundere, păstraţi-le acolo în secţiile de votare din străinătate şi vă transmitem noi ulterior instrucţiuni suplimentare>”, a mai precizat social-democratul.

“Eu mă adresez şi domnului ministru Predoiu, care ieri făcea apologia procesului electoral organizat de o manieră transparentă şi corectă de MAE, domnul ministru Predoiu de altfel nu a dat ieri răspuns la o serie de întrebări absolut corecte, cum a fost posibil ca foarte multe secţii de votare din străinătate să fie organizate înafara sediilor misiunilor diplomatice, în holurile hotelurilor, în săli de cinematograf în săli de sport sau direct la domiciliul unor asociaţii afiliate la PDL. Nu a dat răspuns nici la întrebarea de ce nu au fost monitorizate cu cameră video voturile mai ales în secţiile dinafara misiunilor diplomatice. Domnul ministru Predoiu are obligaţia de transparenţă, în numele MAE, de a da curs acestei solicitării a Biroului Electoral pentru secţiile de votare din străinătate ca renumărarea voturilor, verificarea modului în care s-a votat şi a voturilor declarate nule şi a proceselor verbale să se facă aici, la Bucureşti, la sediul Biroului Electoral pentru secţiile de votare din străinătate”, a pledat Titus Corlăţean.

“Dacă există o poziţie contrară, pentru mine şi pentru noi este un semn extrem de clar că se doreşte acoperirea unor mizerii electorale portocalii”, a avertizat senatorul PSD. Corlăţean a ridicat şi problema titlurilor de călătorie eliberate de Ministerul Afacerilor Externe în ultima perioadă, precizând că a adresat Ministrului solicitarea de a preciza urgent câte titluri de călătorie au fost eliberate în ultimele 30 de zile înainte de turul I şi înainte de turul II de către Ambasadele şi Consulatele României din străinătate, în special în Republica Moldova, în Italia, în Spania şi în alte zone unde s-a votat masiv. “Din estimările şi informaţiile pe care eu le deţin în acest moment numai în Republica Moldova în ultimele săptămâni au fostv eliberate 1.500 de titluri de călătorie, oameni care au votat sau au putut să voteze la aceste alegeri. Mai mult sunt titluri de călătorie cu perioadă de valabilitate mai mare de 30 de zile”, a spus Corlăţean.

Corlăţean a insistat asupra verificării voturilor înregistrate în străinătate, precizând că aceasta este şi una dintre cerinţele din contestaţia înaintată de PSD Curţii Constituţionale, căruia speră că i se va da curs.

Sursa: Newsin4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor