Copil de grădiniţă, bolnav de scarlatină

3Comentarii
Scarlatină
Scarlatină
TIMIŞOARA – Scarlatina atacă copii de grădiniţă. La una dintre grădiniţele din Timişoara, medicii le-au luat analize din gât micuţilor pentru a vedea dacă s-au îmbolnăvit şi ei de la un coleg de grădiniţă care a fost depistat cu scarlatină.

Copilul învaţă în grupa mică la Grădiniţa cu program normal nr.10 din Timişoara. „În 27 de ani de când sunt în învăţământ nu am întâlnit nici un caz de scarlatină. Medicii de la Sanepid vor face şi dezinsecţia sălilor iar rezultatele la exudatele faringiene le vom şti la începutul săptămânii viitoare”, ne-a spus Doina Scorovete, directoarea grădiniţei.

Transmiterea bolii
Microbul care provoacă scalatina se găseşte în nasul şi în gâtul bolnavilor de scarlatina, convalescenţilor netrataţi, bolnavilor cu angine streptococice şi purtătorilor sănătoşi. Boala se transmite de obicei prin contactul dintre bolnav sau purtător şi individul receptiv. În timpul vorbirii, râsului, strănutului sau tusei, picăturile de secreţii din nas sau gât şi saliva infectează aerul din jurul bolnavului, dar şi obiectele, alimentele, lenjeria.

De cele mai multe ori, însă, boala se ia direct; un copil bolnav sau un purtător sănătos poate declanşa o epidemie ce poate cuprinde o mare parte din elevii unei clase. De aceea, orice bolnav de scarlatina se izolează la domiciliu sau se internează într-un spital de boli contagioase.
Nu e un caz grav
„Cazuri de scarlatină apar mereu în şcoli şi gradiniţe, mai ales primăvara şi toamna, sunt cazuri disparate dar nu atât de multe încât sa fie focar sau epidemie. Este o boală a copilăriei normală e bine ca apare. Pentru scarlatină nu se face vaccin că nu este vaccin. În prima fază pentru că ea apare în şcoli şi gradiniţe, sunt medici de acolo care trebuie să ia primele măsuri, să ia exudate şi dacă sunt cazuri care se interneaza, acolo merge Autoritatea de Sănătate Publică şi face dezinfecţie.

Medicul şcolarist şi medicul de la gradiniţă iau măsurile care se impun dacă o treime din colectivitate este bolnavă abia atunci intervine ASP şi ia masuri ca pentru un  focar. Până acum nu s-a pus problema de aşa ceva iar cazurile care sunt şi asa sunt disparate şi nu e ceva neobişnuit”, ma flat de la Dana Şpac, purtătorul de cuvânt al Autorităţii de Sănătate Publică Timiş.

Medicii de la ASP Timiş au luat exudate  faringiene de la toti copii pentru că toţi au intrat în contact cu copilul bolnav şi pentru a preveni alte îmbolnăviri în colectivitate.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor