Copiii nu vor mai avea dreptul la medicamente gratuite

18Comentarii
Copiii nu vor mai avea dreptul la medicamente gratuite
Dacă o mamă ajunge acasă de la lucru la ora 17 şi îşi găseşte copilul bolnav, aceasta îl va lua imediat şi va merge cu el la medicul de familie. Fiind urgenţă, copilul va fi consultat dar, la final, conform noului contract cadru pe acest an, medicul s-ar putea să nu îi poată prescrie medicamente gratuite, chiar dacă fiecare copil beneficiază, prin lege, de dreptul gratuit la sănătate.

Noul contract cadru pe acest an prevede că medicii de familie pot face doar 20 de consultaţii pe zi „Conform acestui act, noi vom avea un buget lunar orientativ, ceea ce înseamnă, de fapt, un plafon mascat pentru că nimeni nu a venit să analizeze exact ce categorie de pacienţi are fiecare medic de familie. Pentru că poţi să ai mai mulţi bătrâni sau mai mulţi copii, ori mai mulţi bolnavi cronici şi fiecare categorie necesită fonduri diferenţiate. E posibil să am bani 3 zile sau 29 de zile dintr-o lună şi în a 30-a zi să vină la mine un pacient asigurat cu o problemă acută şi eu să nu îl pot consulta gratuit sau să îl pun să plătească. Practic, suntem obligaţi să încălcăm jurământul lui Hipocrate”, spune dr. Claudia Iftode, vicepreşedinta Patronatului Medicilor de Familie din Timiş. Aceasta consideră că, prin semnarea noului contract cadru, primii care vor fi afectaţi vor fi pacienţii. ”Medicul de familie este pentru pacient, în primul rând, un om de încredere pentru că pacientul l-a ales pe acel medic. Şi oricât de sărac ar fi un om, el şi problemele lui trebuie să aibă acces neîngrădit în cabinetul medicului de familie. Pentru că medicina de familie este o medicină socială şi comunitară. Noi vaccinăm sugarii, noi urmărim gravidele, noi supraveghem persoanele în vârstă. Cum pot eu să cer unui om bătrân şi bolnav să-mi plătească o consultaţie, chiar şi cu 5 lei? Practic, i se îngrădeşte dreptul de a fi consultat atunci când el are nevoie”, spune dr. Claudia Iftode. Reprezentanţi ai medicilor de familie din întreaga ţară se vor întâlni în acest sfârşit de săptămână la Bucureşti, unde se va discuta forma noului contract cadru ce trebuie să intre în vigoare de la întâi aprilie anul acesta. În România sunt în prezent aproape 11.000 de medici de familie. Conform acestora, ”pacienţii au pierdut din drepturile lor fireşti, plătesc mai mult pentru mai puţin, iar medicii sunt sufocaţi şi ameninţaţi permanent” prin deciziile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din România şi ale Ministerului Sănătăţii din ultimii ani. Cu alte cuvinte, trebuie să ne îmbolnăvim programat, la început de lună dacă se poate, astfel încât să avem şansa la consultaţii gratuite, iar pentru copiii noştri ar trebui să anunţăm eventual cu ceva timp înainte ziua în care fac temperatură sau îi doare burta pentru a beneficia de câteva tablete sau siropuri gratuite. In ceea ce-i priveşte pe bunicii noştri, ar fi bine să nu se îmbolnăvească deloc…Pentru că accesul gratuit la sănătate al asiguraţilor devine, încet şi sigur, utopie.

Delia S. Barbu18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor