Control la timişorenii care au cerut ajutoare de încălzire, pentru a elimina falşii asistaţi

12Comentarii
Control la timişorenii care au cerut ajutoare de încălzire, pentru a elimina falşii asistaţi
Peste 6.000 de familii şi persoane singure din Timişoara au depus cereri pentru a beneficia, în sezonul rece, de ajutoarele suplimentare de încălzire a locuinţei cu energie termică furnizată în sistem centralizat. Aproape 1.000 nu au îndeplinit condiţiile de acordare a acestor ajutoare. Unii au uitat să-şi declare toate proprietăţile ori maşinile.

Mai exact, pentru sezonul rece noiembrie 2009-aprilie 2010 au fost depuse 6.357 de cereri şi declaraţii pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului suplimentar de încălzire a locuinţei. Dintre acestea 5.364 au îndeplinit condiţiile de acordare a acestui sprijin, potrivit hotărârilor de consiliu local care reglementează acordarea acestor ajutoare pentru persoanele defavorizate, cu venituri reduse.

Autorităţile au stabilit, la nivel local, ca ajutoarele de încălzire să fie acordate, în cazul persoanelor singure sau familiilor care declară venit zero, numai după efectuarea unor anchete sociale. Pentru cei care declară venituri între 210 şi 480 de lei, ajutoarele se acordă numai după efectuarea anchetei sociale în cel puţin 3% din cazuri, prin sondaj, se arată în metodologia de acordare a ajutoarelor. Condiţiile de acordare a ajutoarelor au fost înăsprite anul trecut, după ce oficialii primăriei au constatat că multe persoane au beneficit pe nedrept de acest sprijin.

Peste 100 de anchete sociale

Numărul persoanelor singure sau familiilor care au solicitat ajutorul suplimentar pentru încălzirea locuinţei şi au declarat venit zero este de 323, a precizat Maria Stoianov, director executiv Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară din cadrul Primăriei Timişoara.

Solicitanţii ar fi trebuit să depună o declaraţie privind veniturile din care se întreţin, cu menţionarea luării la cunoştinţă că declararea necorespunzătoare a adevărului se pedepseşte conform legii penale, care în 298 dintre cazuri nu a fost depusă. Alte patru persoane singure au fost respinse din cauza declaraţiilor pe propria răspundere, necorespunzătoare, făcute pentru obţinerea ajutorului suplimentar în sezonul rece 2008-2009. Doar 23 de persoane/familii care au declarat venit zero au îndeplinit toate condiţiile de acordare a acestui sprijin.

Pentru patru dintre solicitanţi nu s-au mai făcut anchete sociale, pentru că aceştia se aflau în evidenţele autorităţilor ca beneficiari ai venitului minim garantat. Astfel, Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară (DASC) Timişoara a făcut 19 anchete sociale în cazul celor care au declarat venit zero. În două cazuri a fost respins dreptul la ajutoarele de încălzire, iar în alte situaţii s-a hotărât modificarea cuantumului acestor ajutoare.

Alte 113 anchete sociale au fost iniţiate, prin sondaj, în cazul celor 2.161 de solicitanţi care se încadrau, ca venituri, între 210 şi 480 de lei. Au fost finalizate 109 anchete. Pentru 4 familii/persoane singure, reprezentanţii DASC spun că a fost imposibilă efectuarea verificărilor, fiind respins dreptul la ajutorul suplimentar de încălzire.

Doar în 15 cazuri, autorităţile au constatat fie că solicitanţii nu au declarat autoturismele proprietate personală (3 astfel de situaţii) sau toate proprietăţile deţinute (6), fie nu locuiesc la adresa declarată (1), nu au fost declarate veniturile realizate (3), nu a fost declarată corect componenţa familiei (1) sau nu au fost anunţate modificările intervenite la capitolul venituri (1).

În cazul persoanelor care nu şi-au declarat maşinile şi imobilele sau nu locuiesc la adresa declarată a fost respins dreptul la ajutorul suplimentar de încălzire, iar în celelalte situaţii s-a modificat cuantumul.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor