Control in Timis, de la jucarii la decoratiuni de Craciun. 43 kilograme de carne, retrase de la comercializare

De Adrian Panduru
Control in Timis, de la jucarii la decoratiuni de Craciun. 43 kilograme de carne, retrase de la comercializare
© Tion: Control in Timis, de la jucarii la decoratiuni de Craciun
Inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș au pornit într-un control tematic înainte de sărbătorile de iarnă. Verifică tot, de la instalațiile de iluminat de sărbători până la produsele tradiționale și jucării. Unii comercianți ai produselor din carne au fost deja amendați.

Au loc și vor avea loc controale privind produsele din carne, patiserie, ciocolată, se vor verifica produsele, documentele de proveniență, starea ambalajelor, caracteristicile organoleptice.

„Vom verifica și temperaturile de păstrare indicate. Vom fi foarte atenți ca tot ce este pe eticheta produselor să se regăsească în realitate. Verificăm și promoțiile. Sunt foarte multe oferte pe piață, vom verifica ofertele, inclusiv dacă prețul special se reflectă asupra produselor, verificăm diferența dintre prețul inițial și prețul la care s-a făcut oferta. O altă acțiune de control este cea care se referă la siguranța jucăriilor. Avem un sistem de alertă, la nivelul Uniunii Europene, acolo notificăm fiecare produs periculos, legat de jucării. Vom verifica cerințele esențiale de siguranță la comercianții direcți și vânzările online”, a spus Mihaela Ignat, comisar șef adjunct la CJPC Timiș.

Se desfășoară și o acțiune de control privind modul de comercializare a legumelor și un control care va dura până în anul 2018 și în ceea ce privește produsele tradiționale.

„Vom avea grijă să fie pe piață alimente și preparate culinare (inclusiv restaurante, baruri) să fie exact cum trebuie, condițiile de expunere, calitatea serviciilor prestate. Din luna noiembrie au început controale privind comercializarea decorațiunilor luminoase”, a mai spus Mihaela Ignat.

Inspectorii CJPC au făcut deja un prim control la produsele din carne. Au fost verificați 17 operatori economici, constatându-se abateri de la legislația privind protecția consumatorilor la un număr de 12 operatori. S-au controlat 2.048 kilograme de carne și preparate din carne, constatându-se abateri la 166 kilograme de carne și preparate din carne.

Principale abateri constatate au fost:

– comercializarea de produse din carne având data limită de consum depășită;
– depozitarea preparatelor din carne contrar specificațiilor stabilite de producător pe eticheta produsului;
– comercializarea de produse și preparate din carne care nu aveau atașate etichete cu elementele de identificare,
– comercializarea de produse și preparate din carne care aveau eticheta deteriorată.

Au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, din care 6 avertismente și 9 amenzi contravenționale, în sumă de 75.000 lei. S-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare la 123 kilograme carne și preparate din carne, în valoare de 2.617 lei și s-a dispus măsura de oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman în cazul a 43 kilograme de preparate din carne, în valoare de 899 lei.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor