Controale la programele after school din scolile timisene

De Valentin Rusu
4Comentarii
Controale la programele after school din scolile timisene
© TION - Controale la programele after school din scolile timisene
Programul „Şcoală după şcoală”, iniţiat de Ministerul Educaţiei în anul 2011, a fost înţeles greşit de multe unităţi de învăţământ din Timiş. Practic, în acele spaţii ale şcolii se făcea program de after school, iar părinţii plăteau sume uriaşe pentru a-şi lăsa copiii după program… Acum situaţia s-a mai schimbat, dar controalele reîncep după luna februarie…


În luna octombrie a anului 2014 au început controale în şcolile din Timiş care desfăşoară astfel de activităţi, în urma sesizărilor părinţilor, care au spus că plătesc prea mult pentru acest program.

Acum, la început de an 2015, lucrurile s-au mai stabilizat în Timiş în ceea ce priveşte acest program şi s-a înţeles, cel puţin parţial, că şcoala nu e spaţiu pentru un after school unde părinţii plătesc sume enorme, ci spaţiul unde se desfăşoară programul „Şcoală după şcoală”, unde profesorul e plătit cu ora.

Cursurile de “după şcoală” din interiorul unităţilor de învăţământ trebuie să funcţioneze într-un cadru instituţionalizat, cu profesori care să se ocupe de elevi, fiind plătiţi suplimentar. Mai exact, conform legislației aflate în vigoare, nu-şi poate face un profesor sau oricine un after school în… şcoală, pe un simplu PFA, conform legii.

Astfel de activităţi se fac în alte spaţii şi sunt perfect legale, dacă au autorizaţiile necesare. În unele localităţi, această activitate nu se desfăşura prin şcoală, ci în colaborare cu învăţători care au PFA. S-a stabilit ca la nivelul judeţului activitatea să se desfăşoare unitar, iar învăţătorii să fie plătiţi suplimentar.

Conform normelor ministerului, dacă se desfăşoară în şcoală, acest program poate funcţiona doar prin şcoală.

„Vom mai face controale în școli, cel mai probabil după luna februarie. Până în această lună, unitățile de învățământ trebuie să depună solicitări privind aprobarea programului “Școală după școală”. Majoritatea unităților de învățământ ne-au și transmis că au respectat ce le-am cerut, deci au intrat în legalitate. Sistemul after school a fost creat pentru a-l ajuta pe copil, nu să-l doborâm pe părinte”, a anunțat Aura Danielescu, inspector școlar general de Timiș.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor