Controale la oi şi capre

1Comentariu
Controale la oi şi capre
TIMIŞOARA - „Am făcut controale împreună cu experţi europeni la abatoare şi ferme din judeţ pentru a se verifica modul de punere în aplicare a directivelor comunităţii europene pentru prevenirea Scrapiei.

În Timiş a fost depistat un caz la Hitiaş, anul trecut. Această boală este gravă, mai ales la oi”, ne-a spus Ioan Petru Jeleriu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Protecţia Alimentelor Timiş. În judeţul Timiş există 600.000 de capete de oi şi 15.000 de capre. Experţii în domeniul sanitar veterinar împreună cu inspectorii direcţiilor sanitar veterinare fac controale până la începutul lunii februarie în toate judeţele din ţară şi urmăresc modul de implementare a controalelor oficiale privind supravegherea pentru scrapie conform legislaţiei europene, metodele de diagnostic folosite în Laboratorul Naţional de Referinţă, felul cum sunt prelevate probele de la ovinele şi căprinele moarte, în vârstă de peste 18 luni şi monitorizarea bolii, înscrisă în registre speciale, la abatoare şi exploataţii de creştere a oilor şi caprelor.

Boală gravă
Scrapia este o boală progresivă, reversibilă, şi fatală a sistemului nervos central la oi şi capre. Apariţia semnelor clinice este foarte stearsă. Nu există reacţie febrilă. Iniţial, sunt uşoare schimbări comportamentale. Apare o incoordonare în mers, convulsii ,un prurit intens ce conduce la distrugerea pielii şi pierderea de lânii. La final semnele nervoase sunt pronunţate şi animalul este incapabil să stea în picioare. Moartea apare de obicei la 2-6 săptămâni după apariţia cu claritate a semnelor.

Sanda Lupean
sanda.lupean@informmedia.ro1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor