Contrabanda cu ţigări a scăzut uşor în martie, la 33,9% din piaţa românească

8Comentarii
Contrabanda cu ţigări a scăzut uşor în martie, la 33,9% din piaţa românească
Contrabanda cu ţigări a scăzut la 33,9% din piaţă în luna martie, cu 2,3 puncte procentuale mai puţin faţă de începutul anului, potrivit unui studiu comandat de British American Tobacco şi Japan Tobacco International.

Studiul a acoperit toate regiunile ţării şi au fost intervievaţi aproape 2.500 de respondenţi. În primul trimestru, produsele de contrabandă reprezentau 36,2% din piaţă, devenind astfel cel mai important jucător.

Potrivit studiului, scăderea este determinată în cea mai mare măsură de iniţiativele aplicate de autorităţi pentru stoparea contrabandei, o importanţă semnificativă având-o propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi ordinul Ministerului Finanţelor Publice 202/2010 prin care se interzice vânzarea de ţigarete în duty free-uri.

Bugetul de stat ar putea înregistra pierderi de 1 miliard euro din cauza contrabandei de ţigări doar în acest an, potrivit estimărilor celor doi producători. “Din estimările noastre, cele 2 procente pot fi convertite într-o suma echivalentă cu aproximativ 20 milioane euro, care intră la bugetul de stat. Totuşi, produsele de contrabandă acoperă în continuare o cotă foarte mare a pieţei atât în profit, cât şi în volume“, a declarat Adrian Popa, Head of Corporate & Regulatory Affairs South East Europe British American Tobacco.

Studiul realizat de compania de cercetare Novel Research arată că fenomenul de contrabandă cu ţigarete are mai degrabă un specific regional decât unul naţional şi are cea mai mare amploarea în partea de nord-est a ţării.

De altfel, aceasta este şi singura regiune care înregistrează o creştere pronunţată a comerţului ilicit în perioada analizată, de la 52,8% la 59,5%, cauzată, în principal, de ţigaretele provenite ilegal din Republica Moldova.

Pe de altă parte, cea mai mare descreştere a acţiunilor de contrabandă, de 5,3%, s-a înregistrat în partea de sud-est a ţării. În vest, vânzările ţigaretelor de contrabandă cumpărate din duty free-uri au avut o scădere încurajatoare de 6,4%.

În ce priveşte desfacerea ţigaretelor de contrabandă, vânzătorii ambulanţi reprezintă cea mai importantă sursă de achiziţionare a produselor ilegale – 43% din piaţă, fiind urmaţi de pieţe şi magazinele mici de cartier.

Dintre zonele de provenienţă a produselor de contrabandă, Republica Moldova este lider, crescând în martie cu 6,1%, urmată de duty free-uri şi de Ucraina.

Procentul ţigărilor de contrabandă provenite din duty-free-uri a scăzut de la 27,4% la 25%, o consecinţă directă a Ordinului Ministerul Finaţelor ce prevede interzicerea comercializării ţigărilor şi băuturilor alcoolice în magazinele duty-free, precum şi obligativitatea lichidării stocurilor de ţigarete şi băuturi distilate, de către comercianţi, în 45 de zile de la data intrării în vigoare a prevederilor acestuia (la 9 februarie).

Sursa: NewsIn8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor