Constructiile sunt pe crestere in Timis

De M. Hoster
Constructiile sunt pe crestere in Timis
Deşi surprinzător pentru mulţi specialişti, anul 2011 a fost unul chiar bun pentru sectorul construcţiilor în judeţul Timiş. Datele oficiale arată creşteri faţă de anul precedent atât la capitolul locuinţe finalizate, dar mai ales la capitolul utilităţi noi.

De curând, Direcţia Regională de Statistică Timiş a făcut publice datele oficiale finale referitoare la evoluţia lucrărilor în domeniul construcţiilor pentru anul 2011. Iar concluzia principală care se poate trage este că anul precedent a fost mai bun decât anul 2010. Au fost mai multe locuinţe finalizate, mai ales în trimestrul IV, dar, cel mai important, lucrările efectuate în domeniul utilităţilor au spori semnificativ.

În ceea ce priveşte numărul de noi locuinţe finalizate în ultimul trimestru al anului precedent au fost terminate 764 de locuinţe, dintre care 268 în mediul urban şi 496 în mediul rural. Aceasta duce numărul total de locuinţe livrate utilizatorilor în 2011 la 2210. Pentru comparaţie, în 2010 au fost livrate populaţiei 1857. Tot ca o constatare, a crescut numărul locuinţelor ridicate în mediul urban, categorie aflată în creştere faţă de anul precedent, iar în mediul rural acest indicator a scăzut.

„Oamenii încep să înţeleagă necesitatea şi utilitatea existenţei mijloacelor de transport în comun, a distanţei mai mici faţă de locul de muncă sau proximitatea diferitor magazine, şcoli sau unităţi medicale. În ultima perioadă se remarcă o scădere a migraţiei populaţiei spre comunele periurbane, la casă. Numărul de locuinţe disponibile în Timişoara, atât noi, cât şi vechi, a permis o mică scădere a preţurilor. Aceasta s-a văzut mai ales la locuinţele noi, acolo unde dezvoltatorii imobiliari au realizat investiţii importante şi nu au mai reuşit să vândă unităţile deja finalizate. Cumpărătorii devin mai pragmatici şi caută utilul în detrimentul confortului unei curţi cu gazon”, ne-a declarat Adrian Aldea, agent imobiliar.

O situaţie tot mai bună se poate observa şi la capitolul utilităţi terminate. Iar aici principalii beneficiari sunt cei din zonele rurale, acolo unde investiţiile semnificative pentru ridicarea nivelului de trai au însemnat şi introducerea de apă curentă sau canalizare. Conform informaţiilor oficiale, în ultimul trimestru al anului 2011 în Timiş au fost terminaţi 53,53 kilometri de reţea de alimentare cu apă, 13,73 kilometri de canalizare, 27 de kilometri de drumuri şi 9,05 kilometri de reţea de alimentare cu gaze naturale. În total, în anul precedent a fost consemnată finalizarea lucrărilor pentru 99,74 kilometri de reţea de alimentare cu apă, 70,66 kilometri de canalizare, 137 de kilometri de drumuri, respectiv 23,17 kilometri de reţea de alimentare cu gaze naturale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !