Consilierii locali timişoreni se revoltă împotriva judecătorilor

9Comentarii
Consilierii locali timişoreni se revoltă împotriva judecătorilor
Aleşii locali din Timişoara acuză Tribunalul Timiş că i-a forţat să aprobe un proiect de hotărâre, în condiţiile în care consilierii ar trebui să voteze… după cum le dictează conştiinţa. Urmarea? Aleşii n-au aprobat proiectul, riscă să se aleagă cu plângeri penale, dar sunt hotărâţi să înainteze proteste la CSM şi Ministerul Justiţiei.

Aleşii locali timişoreni au refuzat să aprobe, în şedinţa de marţi, Planul Urbanistic Zonal pentru realizarea de „Locuinţe colective şi funcţiuni complementare”, pe strada Grigore Alexandrescu, pentru că instanţa i-a obligat la aprobarea PUZ-ului. Este vorba de o sentinţă civilă a Tribunalului Timiş, rămasă irevocabilă, care obligă efectiv Consiliul Local Timişoara să aprobe respectivul PUZ, care are ca beneficiar societatea Sedako Group SRL. Beneficiarul a depus documentaţia la primărie, în septembrie 2008, pentru aprobarea PUZ-ului, dar nu i s-a răspuns în termen de 30 de zile, aşa că a apelat la procedura aprobării tacite, respectiv la instanţă. Consilierul local Radu Ţoancă spune că întârzierile au fost cauzate de modificarea Legii 350 din 2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, prin Ordonanţa 27 din august 2008, toate documentaţiile de urbanism depuse după 1 septembrie intrând pe o nouă procedură.

„Votăm după conştiinţă!”

Marea nemulumire a aleşilor locali a fost faptul că instanţa i-a obligat să aprobe PUZ-ul. „Această sentinţă este unică, n-am mai văzut aşa ceva de când sunt primar. Tribunalul nu se poate substitui aleşilor, nu poate impune consilierilor cum să voteze”, s-a minunat primarul Gheorghe Ciuhandu. „Nici eu nu am mai văzut o astfel de sentinţă. Nu s-a lăsat la latitudinea consilierilor, ci s-a impus imperativ aprobarea acestui PUZ, dar eu nu mă pot împotrivi unei hotărâri judecătoreşti”, a completat secretarul primăriei, Ioan Cojocari. „Cum îşi permite un judecător să oblige un consilier să voteze într-un anumit fel, noi votăm după propria conştiinţă. Aceşti judecători îşi depăşesc atribuţiile”, s-a revoltat consilierul Ciprian Bogdan. „Ne aflăm în faţa unui grav precedent, ne sunt încălcate drepturile constituţionale, instanţa ne obligă să aprobăm un PUZ prevalându-se de procedura aprobării tacite”, a precizat şi consilierul Cristian Anton. Liberalul Ciprian Jichici a făcut un amendament, care a şi fost aprobat: Comisia juridică va trimite un protest privind încălcarea drepturilor aleşilor locali la Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei. Până una-alta, consilierii nu au pus în aplicare o sentinţă judecătorească irevocabilă. Cel care îl reprezintă în instanţă pe beneficiarul PUZ-ului, avocatul Călin Bot, spune că „se va apela, în continuare, la organele în drept”, mai ales că nici el, nici clientul său, nu se fac vinovaţi de modul în care a fost scrisă sentinţa judecătorească, iar procedura aprobării tacite este reglementată prin lege. Ce riscă aleşii? „Consiliul poate să nu rişte nimic, dacă nu se continuă acţiunea, se poate să li se ceară daune, să se facă plângeri penale, nu sunt eu abilitat să le zic ce riscă… Eu i-am spus primarului, e hotărâre judecătorească, tebuia s-o aprobăm”, a conchis Cojocari.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor