Consilierii antidrog, îngrijoraţi

Consilierii antidrog, îngrijoraţi
ORADEA – Preşedintele Agenţiei Naţionale Antidrog, Pavel Abraham, a venit sâmbătă la Oradea, prezentând pe larg situaţia şi activitatea centrelor antidrog. În urma studiilor întreprinse, s-a constatat o creştere îngrijorătoare a consumatorilor de droguri.

Tinerii, în pericol

Studiile de specialitate şi datele statistice ale instituţiilor publice şi ONG-urilor implicate în prevenirea consumului ilicit de droguri relevă faptul că, în zona de vest a ţării, respectiv judeţele Bihor şi Satu Mare, fenomenul cunoaşte o creştere faţă de anii precedenţi.

Consumul de droguri este cel mai des întâlnit la bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 28 de ani, după cum reiese din cercetări. De asemenea, îngrijorătoare este creşterea procentului studenţilor şi elevilor consumatori. „Cam 5% dintre elevi sunt consumatori şi 7% dintre studenţi. Traficul de droguri a crescut cu 15% faţă de anul trecut. Noi vrem să încercăm să îi atragem înspre activităţi sportive mai degrabă, ca să se lase de activităţi care le dăunează. De asemenea, în Bihor vrem să consolidăm relaţiile cu omologii noştri din Ungaria, care ne-au fost de mare ajutor”, precizează chestor dr. Pavel Abraham.
Totodată s-a precizat că drogurile cel mai des folosite în zonă sunt marijuana sub formă de ţigări, ecstasy şi cocaina. Heroina este foarte puţin prezentă în zona noastră, fiind traficată şi consumată însă cu preponderenţă în Bucureşti.

Reţele depistate

Datele furnizate de structurile specializate de combatere a traficului şi consumului ilicit de droguri scot în evidenţă o creştere cu peste 15% faţă de anul trecut a numărului persoanelor cercetate pentru astfel de fapte. Astfel, în anul 2005 au fost constatate 139 infracţiuni comise de 64 persoane, dintre care 2 (doi) minori, iar în primele nouă luni din acest an au fost constatate 118 infracţiuni comise de 73 persoane, din care 3 (trei) minori. Dintre aceştia, 14 sunt tineri şi 22 persoane fără un loc de muncă stabil.

Consiliere, nu cătuşe

Centrul de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog Bihor are până acum şapte clienţi înscrişi la programul de asistenţă al consumatorilor de droguri. În cursul anului 2006, au sosit 11 solicitări, dintre care 6 persoane cercetate de organele de poliţie pentru deţinere ilegală şi consum de droguri, conform informaţiilor furnizate de biroul de presă al C.E.P.C.A. „Nu încercăm să-i panicăm pe oameni, am abandonat atitudinea aceea agresivă de dinainte. Dar trebuie ştiut că terapia nu se termină atunci când persoana iese de la dezintoxicare. Ea trebuie să fie consiliată în continuare, ca să nu recadă în situaţia de dinainte”, încheie Pavel Abraham.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor