Conferință națională, la final de săptămână

De Eugen Rogojan
Conferință națională, la final de săptămână
Vineri și sâmbătă, Aradul va găzdui o conferință științifică națională, ce va avea în prim-plan personalitatea generalului Berthelot.

„Turneul generalului Berthelot în Transilvania și Banat la sfârșitul anului 1918 și începutul anului 1919“ este titlul conferinței ce se va desfășura pe 15 și 16 noiembrie la Arad. Evenimentul îi va aduce în orașul nostru pe prof.univ.dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității „Babeș Bolyai“ din Cluj-Napoca, membru corespondent al Academiei Române, director al Institutului de Istorie „George Barițiu“ al Academiei Române, prof. H.C. Josef Wolf de la Institutul de Studii Regionale a Șvabilor Dunăreni din Tubingen, prof.univ.dr. Dumitru Preda, fost ambasador al României în Republica Cuba, prof.univ.dr. Ion Zainea de la Universitatea din Oradea și porf.univ. dr. Mihai Drecin de la Universitatea din Oradea.

Reconstituire istorică

Conferința va începe vineri, pe 15 noiembrie, de la ora 16, în sala „Regele Ferdinand” din Palatul Administrativ, unde va avea loc un moment de reconstituire istorică intitulat „Sosirea generalului Berthelot la Arad după 100 de ani“. Momentul va fi pus în scenă de reprezentați ai Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I“, filiala Constanța, care vor prezenta ceremonialul militar în costume de epocă. Apoi, conferința va avea două sesiuni în plen, una vineri, 15 noiembrie, în sala „Regele Ferdinand” și una sâmbătă, 16 noiembrie, în sala „Regina Maria”.

Prezentări și lansări de carte

Printre titlurile prezentărilor și a dezbaterilor susținute în cadrul conferinței se regăsesc „Generalul Henri Mathias Berthelot și românii în istoriografia românească”, „Manifestația organizată în seara zilei de 26 decembrie 1918, în gara orașului Lugoj, prilejuită de sosirea generalului Henri Mathias Berthelot, cu ocazia turneului întreprins în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania”, sau „Violențele de la Arad din ziua de 29 decembrie 1918”. Totodată vineri, în prima zi, vor fi lansate cărțile „Sub semnul Marii Uniri. Campaniile armatei române pentru întregirea țării 1916-1920”, semnată de Dumitru Preda, respectiv „România la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920, vol. 1. (1 Decembrie 1918- 28 iunie 1919)“, coordonată de același Dumitru Preda.

Generalul Berthelot

Henri Mathias Berthelot (1861-1931), ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1926, a fost șeful Misiunii Militare Franceze în România în timpul Primului Război Mondial și a avut o contribuție esențială în refacerea și reorganizarea armatei române. A fost consilier strategic al Regelui Ferdinand și s-a implicat în susținerea diplomatică și militară a cauzei românești.

Dedicată Zilei Naționale

Conform celor de la Centrul Municipal de Cultură, organizator al evenimentului, manifestarea culturală face parte din seria de evenimente dedicate Zilei Naționale a României, care vor mai cuprinde, conform acestora, „un concert simfonic festiv, un concert extraordinar de muzică populară, un concert de muzică ușoară și două evenimente pentru copii”, ce urmează a fi organizate în cartierele Gai și Grădiște.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor