Compensate, gratuite si numeroase

1Comentariu
Compensate, gratuite si numeroase
Ministrul Sănătăţii a declarat joi că pregăteşte o nouă listă de medicamente compensate şi gratuite, după ce, analizând actele elaborate în ultimii trei ani, a ajuns la concluzia că acestea au fost realizate pentru a promova anumite produse şi fără să ţină cont de starea bolnavilor.

 ”Probabil din noua listă vor fi scoase anumite medicamente, dar vor fi puse altele. Poate vom păstra acelaşi număr, dar vom schimba structura listei, încă nu am hotărât. Suntem în stadiul în care analizăm aceste liste”, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, la sfârşitul vizitei făcute la expoziţia Rommedica.

Ministrul a precizat că a avut mari surprize atunci când a analizat listele de compensate şi gratuite. “Sper ca, într-o săptămână, să avem rezultatul analizei. Listele de medicamente au fost făcute pe orice fel de criteriu, dar nu cel care ţine cont de starea bolnavilor. Uneori s-a pus preţ pe interesul de a promova anumite medicamente şi veţi vedera cum au evoluat aceste liste din 2002 şi până în prezent”, a adăugat ministrul. Nicolăescu insistă pe ideea că oamenii trebuie să afle adevărul în legătură cu banii care sunt încasaţi la asigurările de sănătate şi cum sunt ei folosiţi.

“Să spunem oamenilor adevărul. Este clar că din banii asigurărilor sociale de sănătate poate fi asigurat un pachet minim de servicii. Noi lucrăm la acest pachet şi sper ca documentul să fie gata până în 30 iunie. În corelaţie cu acest pachet, va fi definitivată şi noua listă de medicamente compensate şi gratuite”. a precizat Nicolăescu. Potrivit ministrului Sănătăţii, atât pachetul minim de servicii, cât şi lista medicamentelor compensate şi gratuite trebuie să aibă în vedere principalele boli de care suferă românii. De asemenea, trebuie avute în vedere posibilităţile pe care le are România, dar şi faptul că asigurările sociale de sănătate sunt plătite pentru ceea ce înseamnă asigurarea stării de sănătate pentru toată lumea, în anumite condiţii.

“Pentru restul condiţiilor mai exigente pe care le doresc românii, pot fi plătite asigurări private de sănătate, iar pentru acestea vom avea un pachet suplimentar de servicii. Acest pachet, probabil, va reuşi să asigure, în sfârşit, în ţara românească, necesarul integral de servicii medicale’’, a mai spus Nicolăescu. Ministrul a ţinut să precizeze însă că responsabilitatea privind medicamentele compensate şi gratuite revine exclusiv Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Ministrul Sănătăţii se ocupă de politicile sanitare în domeniu şi, în acest sens, gândeşte coroborarea pachetului minim de servicii cu noua listă de compensate şi gratuite.

”Vom veni, pentru prima dată, cu o licitaţie nouă, adică o licitaţie internaţională, poate şi cu o componentă naţională. Sperăm că, în acest fel, vom putea reduce preţurile medicamentelor undeva între 5 – 35%, de la caz la caz. O plajă foarte largă, iar toată această economie înseamnă mai mulţi bani în sistem”, a mai spus oficialul, care nu a putut preciza când vor lua sfârşit cozile la medicamente. “Probabil că această stare grea în asigurarea medicamentelor compensate şi gratuite va mai dura trei, patru sau chiar încă cinci luni, asta până ca lucrurile să meargă aşa cum au nevoie oamenii. Va dura aproape trei luni realizarea pachetului şi a unei noi liste, apoi licitaţia internaţională ne duce între 90-120 zile’’, a mai spus Nicolăescu.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor