Companiile mici găsesc cu greu spaţii pentru birouri

Reactualizat la:
Companiile mici găsesc cu greu spaţii pentru birouri
Anul 2007 este momentul cel mai puţin propice pentru închirierea unui birou de către cei care deţin o mică afacere. Specialiştii imobiliari arată că aceasta este perioada cu cel mai mic nivel al ofertei pentru segmentul întreprinderilor mici şi mijlocii, raportat la cererea de pe această piaţă.

Piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti, în ciuda dezvoltării din ultimii ani, rămâne încă una dominată de proprietari, fapt ce facilitează înmulţirea contractelor de preînchiriere, precum şi creşterea ratelor de ocupare. Spaţiile mici şi medii, cuprinse între 150 şi 350 de metri pătraţi sunt tot mai greu de găsit pe piaţă, opţiunile celor care caută astfel de birorui fiind sever limitate.

Estimările agenţiei imobiliare Esop arată că, în ultimele 6-8 luni, pe piaţă s-a manifestat o nouă tendinţă. Creşterea constantă a solicitărilor pentru închirierea spaţiilor în centre de birouri.

Majorarea înregistrată de chiriile vilelor, care pot ajunge în prezent şi la 26 de euro pentru un metru pătrat, a făcut ca firmele mici şi mijlocii să se reorienteze spre clădiri moderne de birouri de dimensiuni reduse. Companiile mici şi mijlocii vizează de regulă suprafeţe de birouri de până în 1.000 de metri pătraţi şi caută locaţii cu un foarte bun acces la mijloacele de transport în comun.

“Aproximativ 75% din totalul cererilor pe acest segment au venit din partea companiilor ce enunţau drept criteriu principal găsirea unui spaţiu de calitate într-un business center”, afirmă Andrei Zamfirescu, consultant în cadrul companiei Esop.

„Investitorii ar trebui să sesiseze oportunitatea dezvoltării unor clădiri de talie medie. Timpul de amortizare a investiţiei poate fi mult redus dacă se agreează închirierea pe nivele, atingând astfel una dintre cele mai importante cerinţe ale celor care conduc un IMM”, afirmă reprezentantul Esop.

Potrivit analiştilor imobiliari, până la sfârşitul anului 2008 a fost anunţată livrarea pe piaţa din Bucureşti a încă 500.000 de metri pătraţi de birouri de clasa A. Dintre aceştia, cel mai probabil, un sfert vor avea întârzieri şi livrările din 2007 şi 2008 vor ajunge la 400.000 de metri pătraţi, ceea ce va duce stocul total de spaţii de birouri de clasa A la sfârşitul anului viitor, la aproape 800.000 mp.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor