Comisiile au votat un amendament care permite reintroducerea unor ajutoare de stat în agricultură

2Comentarii
Comisiile au votat un amendament care permite reintroducerea unor ajutoare de stat în agricultură
Comisiile reunite de buget-finanţe au adoptat în unanimitate un amendament care stabileşte că pentru asigurarea sumelor necesare finanţării schemelor de ajutoare de stat în domeniul agricol, care se vor acorda în 2010, MADR se autorizează să efectueze virări de credite bugetare cu avizul MFP.

Parlamentarii au susţinut unanim un amendament la bugetul de stat pe 2010 care stabileşte că “pentru asigurarea sumelor necesare finanţării schemelor de ajutor de stat conforme cu regulile comunitare, precum şi cele ce vor fi notificate şi aprobate de Comisia Europeană în domeniul agricol şi se vor acorda începând cu anul 2010, se autorizează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să efectueze virări de credite bugetare în cursul întregului an, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice”.

“Ieri, Ministerul Agriculturii a făcut deja prenotificări la Comisia Europeană pentru reintroducerea unor forme de sprijin în agricultură”, a punctat Gheorghe Tinel, membru al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, cerând adoptarea amendamentului care a fost avizat şi în Comisiile reunite de agricultură.

Preşedintele de şedinţă, Viorel Ştefan, a dorit să ştie de unde va avea Ministerul bani pentru finanţarea acestui instrument pentru sprijinirea agriculturii, în condiţiile în care din cele 3,3 miliarde la dispoziţia Ministerului Agriculturii aproape 2 miliarde sunt datorii, dar deputatul din Comisia pentru agricultură a invocat suma obţinută prin amendament la Comisie, de 2 miliarde lei.

Secretarul de stat Gheorghe Gherghina a susţinut că, pentru a obţine avizul CE, România trebuie să abă această prevedere prinsă în buget, precizând că oricum nu se cunoaşte care va fi plafonul de finanţare permis de Comisie.

“Aşa cum e menţionată sursa este insuficientă. Mizaţi pe faptul că se vor da bani la rectificare. Să le spunem fermierilor că până în semestrul doi nu primesc niciun leu, să nu aruncăm petarde”, a continuat Viorel Ştefan.

Cu toate acestea, parlamentarii au avizat unanim acest amendament.

Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pe anul 2010 a fost avizat anterior, cu 33 de voturi pentru, două voturi împotrivă şi o abţinere de către comisiile reunite pentru agricultură, cu amendamentul ce aduce o majorare de 2,1 miliarde lei.

Membrii comisiilor reunite pentru agricultură au solicitat suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) cu 2,1 miliarde lei destinate în special acordării ajutoarelor de stat.

“Nu putem vota acest buget decât cu amendamentul propus, adică cu o majorare de 2,1 miliarde lei, necesară în principal pentru a permite negocierea înlocuirii ajutoarelor de stat ce nu mai pot fi acordate din acest an”, a declarat Victor Surdu, membru în Comisia pentru agricultură.

Atât membrii Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi servicii specifice din cadrul Camerei Deputaţilor, cât şi membrii Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură şi Dezvoltare Rurală au susţinut această majorare.

Ministrul agriculturii Mihail Dumitru a declarat că potrivit proiectului de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru 2010 suma totală propusă este de 9,087 miliarde lei, respectiv 1,69% din PIB, din care 5,43 miliarde lei reprezintă fonduri din bugetul de stat restul fiind asigurat din resurse externe. Din total, circa 2 miliarde de lei sunt destinate pentru acordarea ajutoarelor de stat, însă 1,8 miliarde lei reprezintă sume restante pentru anul 2009.

Sursa: Newsin2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor