Comisie consultativa pentru protejarea patrimoniului istoric al Timisoarei

De A.S.
Reactualizat la:
7Comentarii
Comisie consultativa pentru protejarea patrimoniului istoric al Timisoarei
Consilierul local Adrian Orza vrea să propună în Consiliul Local Timișoara înființarea unei comisii cu rol consultativ care să-și spună părerea atunci când se iau decizii care țin de patrimoniul istoric al orașului. Vorbim despre un for din care să facă parte specialiști, oameni care să nu fie înregimentați politic și care să poată trage semnale de alarmă atunci când s-ar putea aduce prejudicii obiectivelor de valoare ale urbei, de exemplu.

Această nouă comisie ar urma să funcționeze pe lângă Primăria Timișoara, dar fără să aibă atribuții pe linie administrativă, având doar rol consultativ. Fostul viceprimar Adrian Orza crede că dacă ar fi existat un astfel de for, nu s-ar fi ajuns la situații de genul celei întâmplate cu treptele Catedralei Mitropolitane, care au fost înlocuite fără să se țină cont de semnificația pe care au avut-o, dacă ne gândim la Revoluția din Decembrie 1989.

„Astăzi am trecut prin faţa Catedralei şi am văzut acele scări gri. Nu vreau să fac alte comentarii, din punctul meu de vedere a fost o eroare de concept şi nu cred că este vina nici a Mitropoliei, este a arhitecţilor. Se întâmplă, într-un oraş, diverse reabilitări ale patrimoniului, la fel cum s-a întâmplat cu scările Catedralei, se întâmplă să fie şantiere private, cum e cel din Piaţa 700, unde s-au descoperit vestigii, sunt o serie de intervenţii asupra reabilitării patrimoniului (…) Trebuie să păstrăm anumite elemente şi să le punem în evidenţă, să nu le acoperim de materiale de construcţii dinastea noi. Toate ţările serioase îşi prezervă cu mare interes trecutul. Cred că ar trebui să găsim şi o formă cetăţeanească de contribuţie. Există diverse instituții ale statului care se ocupă de lucrurile astea, dar cred că ar trebui să găsim un board, un grup de oameni care nu sunt funcţionari publici – oamenii din sistemul administrativ nu mai au curaj să-şi înfrunte şefii, le e frică pentru că îşi pierd postul -, trebuie să găsim o soluţie de oameni neînregimentaţi politic, absolut civică această construcţie, care să tragă semnale de alarmă, să vină să spună da sau nu, ca sfat”, a explicat Orza.

Consilierul local a afirmat, miercuri, că va propune în consiliul local înfiinţarea unei astfel de comisii, urmând să inițieze un proiect de hotărâre pe această temă.

„Am să propun în consiliu această formă de consultare a unor specialişti şi poate uşor uşor vom disispa asta şi la alte domenii, nu doar la cel patrimonial. Va fi o comisie care să funcţioneze pe lângă primărie, a oamenilor avizaţi pe diferite domenii: arhitecţi, istorici, muzeografi şi aşa mai departe. Această comisie va fi consultativă, nu va putea interveni în alt fel. Am putea preîntâmpina accidente precum cel de la Catedrală… E păcat ca am şters nişte urme ale istoriei”, crede Orza.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor