Colterm Timisoara opreste apa calda, noaptea, din cauza datoriilor la gaz

36Comentarii
Colterm Timisoara opreste apa calda, noaptea, din cauza datoriilor la gaz
Timişorenii nu mai primesc apa caldă noaptea! Chiar dacă îşi plătesc facturile, locuitorii Timişoarei vor avea de suferit din cauza datoriilor colosale acumulate din nou de compania locală de termoficare Colterm la furnizorul de gaz. Conducerea societăţii a anunţat că este obligată să oprească apa pe timpul nopţii.

Reprezentanţii Colterm au anunţat iniţial că vor opri apa caldă în tot oraşul Timişoara pe parcursul nopţii de luni spre marţi, invocând faptul că acest lucru se face pentru „optimizarea funcţionării instalaţiilor de producere, transport şi distribuţie a energiei termice”. Iată că marţi oficialii societăţii au dezvăluit că aşa se va întâmpla noapte de noapte de acum.

„Având în vedere că datoriile SC Colterm SA către OMV Petrom Gas SRL sunt încă mari, aceasta din urmă a micşorat dreptul de consum de gaz metan către societatea noastră. În aceste condiţii, pentru reducerea datoriilor, pe lângă eforturile financiare pe care le face societatea, în contextul în care nu se asigură subvenţiile cuvenite, OMV Petrom Gas ne-a somat să reducem consumul cu până la 50 la sută”, a arătat directorul general al Colterm, Aurel Matei. Viceprimarul Timişoarei Sorin Grindeanu declara la sfârşitul săptămânii trecute că SC Colterm SA are datorii de aproximativ 20 de milioane de euro la furnizorul de gaz.

Astfel, începând din data de 6 iulie 2010, va fi sistată furnizarea apei calde de consum pe perioada nopţii, între orele 00.00-5.30. Cât va dura situaţia? „Până când vom reuşi să satisfacem condiţiile furnizorului de gaz”, spun cei de la Colterm.

Conducerea Colterm spune că nu ajung subvenţiile

Directorul Colterm susţine că datoriile restante s-au acumulat din cauza lipsei subvenţiilor, a faptului că sumele primite de la Guvern pentru subvenţionarea combustibilului folosit pentru producerea energiei termice şi de la Primăria Timişoara pentru acoperirea diferenţei de preţ, dintre preţul real şi cel pe care îl plăteşte populaţia, sunt insuficiente. Matei spune că în 2010 societatea ar fi trebuit să primească de la bugetul local 48 de milioane de lei, iar de la bugetul de stat 42,8 de milioane de lei.

„Ceea ce se întâmplă acum nu se datorează activităţii Colterm şi nici situaţiei economice în care se află Colterm. Contextul în care ne-am desfăşurat activitatea a fost acela al subvenţionării energiei termice şi combustibilului, subvenţii de la bugetul local şi cel de stat. În bugetul local s-au prevăzut doar 25 de milioane de lei, iar în bugetul de stat 21,7 de milioane, deci lipseşte diferenţa”, susţine Aurel Matei. Directorul Colterm spune că din aceşti bani s-au primit până acum aproape 17 milioane de lei de la bugetul local şi circa 12 milioane de lei de la bugetul de stat.

Datorii de 86 de milioane de lei

De asemenea, societatea mai are de încasat 32 de milioane de lei de la populaţie, eşalonat pe tranşe, şi 11,2 milioane de lei de la agenţi economici şi diferite instituţii publice, şcoli şi spitale. Aurel Matei a avertizat că abonaţii vor fi presaţi să plătească. Cât despre cei care sunt buni platnici, dar n-au apă caldă noaptea, el a admis că aceştia ar putea da în judecată Coltermul.

Pentru a acoperi datoriile restante, reprezentanţii societăţii de termoficare vor apela la un nou credit, fiind deja iniţiate demersurile în acest sens. Ei estimează că timişorenii vor rămâne fără apă în timpul nopţii până la sfârşitul lunii, când s-ar putea reveni asupra situaţiei.

„În momentul de faţă avem de plătit 86 de milioane de lei, rotund vorbind, la OMV Petrom Gas, sume neplătite din ianuarie începând şi o restanţă din decembrie. Până ne vor scădea debitele, vom funcţiona în această situaţie. Pentru a evita sistarea completă a furnizării gazului, cum s-a întâmplat în alte oraşe, printr-o hotătrâre de adunare generală a acţionarilor am decis să luăm din nou un credit de 50 de milioane de lei de la Bancpost. Documentaţia a fost întocmită şi depusă, este la Atena pentru aprobare”, a mai declarat Matei.

Oricum, problemele de-abia încep pentru timişoreni. Executivul Primăriei Timişoara a propus majorarea preţului local al energiei termice facturată populaţiei la 252 de lei pe gigacalorie de la 1 septembrie 2010.36Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor