Colterm, executata silit. Se scot la licitatie sediul din centru si terenurile aferente, de la aproape 700.000 de euro

De Roxana Deaconescu
27Comentarii
Colterm, executata silit. Se scot la licitatie sediul din centru si terenurile aferente, de la aproape 700.000 de euro
© Tion: Colterm, executata silit
Fostul sediu al Colterm, aflat chiar în centrul Timișoarei, este scos la licitație cu tot cu două parcele de teren, în septembrie, din cauza datoriilor pe care societatea de termoficare a orașului nu le poate plăti către E.ON Gaz. Este vorba despre facturi pentru gazul natural furnizat de compania E.ON Energie România, care datează încă din 2017 și la care s-au adunat și penalități.

Problemele mari cu datoriile Colterm către E.ON nu au fost rezolvate nici după ce orașul a rămas fără apă caldă. La începutul verii, E.ON a sistat gazul pentru Colterm, iar societatea n-a mai putut furniza apă caldă, din cauza unor datorii de aproape 7,5 milioane de lei, ne spuneau atunci reprezentanții societății de termoficare.

Pe de altă parte, reprezentanții E.ON Energie România ne-au transmis la acea vreme că datoriile Colterm depășeau 66 de milioane de lei, dintre care 8,2 milioane de lei adunate doar în acest an, care aveau termenul de scadență depășit. Nu era prima dată când E.ON oprea robinetul pentru societatea de termoficare a Timișoarei din cauza datoriilor. Pe fir a intrat și primarul Nicolae Robu, care s-a lăudat că a rezolvat problema și că a negociat cu E.ON o eșalonare de plată.

„S-a rezolvat cu gazul pentru Colterm! Se repornește furnizarea după mai puțin de 24 de ore de întrerupere! Mulțumim E.ON Gaz pentru înțelegere”, anunța primarul Timișoarei, pe Facebook, în 26 iunie.

Iată însă că eșalonarea de plată nu a ajutat cu nimic compania de termoficare, care în continuare a avut probleme cu plata datoriilor.

În 11 septembrie are loc licitația pentru fostul sediu central al Colterm și terenurile aferente, au decis executorii judecătorești. Colterm a pierdut acțiunile în instanță intentate de E.ON, așa că societatea va fi executată silit pentru achitarea datoriilor. Actualul sediu al societății de termoficare este acum pe strada Episcop Joseph Lonovici nr. 4, lângă Parcul Poporului.

„În cauza de licitație imobiliară pornită de următoarea creditoare E.ON Energie România (…) împotriva debitoarei Compania Locală de Termoficare «Colterm» S.A., având în vedere Încheierea civilă nr. 3331/03.04.2018 pronunțată de Judecătoria Timișoara Secția a II-a Civilă și Încheierea civilă nr. 4736/11.05.2018 pronunțată de Judecătoria Timișoara Secția a II-a Civilă, prin care se dispun începerile urmăririlor silite, precum și Încheierea de conexare/20.06.2018, emisă de S.C.P.E.J. Jurchescu Cristian Mihai și Asociații, prin care s-a dispus conexarea prezentelor dosare execuționale (…) executor judecătoresc dispun (…)”, se arată în anunțul trimis de judecător către o publicație de vânzare imobiliară.

Executorul dispune licitație publică imobiliară privind vânzarea la licitație publică a imobilelor situate pe str. Piatra Craiului 3, adică fostul sediul central al societății de termoficare.

Colterm pierde așadar un „teren intravilan, categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 244 mp, cu construcții industriale și edilitare, constând în clădire termoficare (clădire P+M și garaj P atașat clădirii (…) și teren intravilan, categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 104 mp, cu construcții administrative și social culturale, constând în clădire P+E+M – sediul Colterm (…), cu următoarele mențiuni, conform raportului de evaluare: clădirea – extindere P+E+M ocupă o parte din terenul aferent fostei centrale telefonice care a fost desființată, iar accesul la etajele superioare se face pe scările amplasate în spațiul clădirii P+M; clădirea-extindere P+E+M nu poate funcționa momentan independent, motiv pentru care imobilele au fost evaluate împreună”, mai scrie în anunț.

sediu colterm piatra craiului 3

Proprietățile sunt scoase la licitație pentru recuperarea unor creanțe de 2.778.004,14 lei, din are 2.699.187,85 lei reprezintă contravaloare gaze naturale rămase de achitat în temeiul Contractului de furnizare a gazelor naturale din 12.2017 și suma de 78.816,29 lei reprezintă majorări de întârziere la data de 22.03.2018 ce vor curge în continuare până la achitarea integrală a debitului principal, + onorariile de executare silită, de taxe poștale și taxe judiciare; și creanțe de 10.564.926,40 lei reprezentând debit restant, în cuantum actualizat cu rata inflației pentru perioada 27.02.2017 – 04.2018, cu mențiunea că aceasta se va calcula și în continuare până la data plății efective, + onorariile aferente.

Așadar, în urma a două sentințe judecătorești, Colterm are de plătit către E.ON peste 13 milioane de lei.

Prețul de pornire a licitației este de 3.225.855 de lei, echivalentul a 697.000 de euro, stabilit prin raport de evaluare, cu mențiunea că prețul de strigare nu conține și TVA. În cartea funciară există deja notată ipoteca în favoarea E.ON pentru toate proprietățile.

Licitația are loc în 11 septembrie, la ora 10, la cabinetul executorului judecătoresc. Mai multe detalii găsiți în documentul anexat acestui material.

Vă reamintim, Colterm nu este singura societate a Primăriei Timișoara care are probleme cu banii. Cei peste 900 de angajați ai Societății de Transport Public Timișoara nu și-au văzut la un moment dat salariile de două luni, pentru că municipalitatea nu și-a plătit la timp obligațiile financiare, mai exact nu a decontat la vreme subvențiile. De altfel, nici până în ziua de astăzi STPT nu plătește salariile la zi. Probleme cu salariile au fost și la Colterm, însă primăria mai are de virat sume destul de mari și către alte societăți din subordine.

Primăria Timișoara a mai cumpărat pentru societatea de termoficare și certificate verzi în valoare de 16 milioane de lei, prin mai multe rate lunare de 3,5 milioane de lei. În cazul în care nu le achiziționa municipalitatea, societatea risca falimentul, explica Nicolae Robu la vremea la care s-a luat decizia. Mai mult, în urmă cu mai bine de doi ani, AGA Colterm, întrunită în regim de urgență, a votat o majorare de capital de peste 60 de milioane de lei. În noiembrie 2016, consilierii locali au fost de acord cu o majorare de capital. Suma a ajuns la 83,9 milioane de lei, în funcție de „necesitățile actuale ale companiei”. Conform proiectului aprobat în iarna lui 2016 de Consiliul Local Timișoara, capitalul social al Colterm a fost majorat cu 83,95 milioane de lei, urmând să ajungă la 170,14 milioane de lei. Societatea mai are și alte datorii istorice către furnizori, de care se pare că nu poate scăpa.

Articole pe aceeași temă:

La robinetele timișorenilor racordați la sistemul centralizat va curge în continuare apă caldă, după ce E.ON ar fi acceptat o reeșalonare a datoriei. Anunțul a fost făcut de primarul Nicolae Robu, care ne spunea încă de luni seară că a luat legătura cu conducerea din Germania a companiei care a sist...
Colterm nu mai poate furniza apă caldă timișorenilor racordați la sistemul centralizat de încălzire, din cauza unei datorii mai vechi de aproape 7,5 milioane de lei. E.ON a sistat luni furnizarea gazului. S-a făcut deja o cerere de reeșalonare a datoriei, dar timișorenii pot rămâne fără apă caldă ch...
În timp ce primarul Nicolae Robu vorbește despre metrou și fântâni muzicale și se laudă cu realizările de până acum, societatea de termoficare la care încă sunt abonați aproape 61.000 de timișoreni, mult mai mulți decât l-au votat pe Robu la alegerile din 2016, „arde” în … procese. Situația la Colte...
Timișorenii au înghețat în case, în ultimele zile, iar reprezentanții Colterm îi mint cu … avarii. Sunt probleme grave la Colterm, iar atât conducerea societății de termoficare cât și primarul Nicolae Robu le ascund adevărul timișorenilor. Ba mai mult, primarul Timișoarei spune că „problemele mici a...27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor