Cod galben la gripă

Cod galben la gripă
Cod galben la pandemie de gripă. Nu-i mai grav compa­rativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Dar OMS revine cu acest avertisment din cel puţin două conside­rente: este la uşă gripa sezonieră şi ne apropiem de cei 40 de ani de la ultima pandemie.

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) esti­mează că “omenirea este acum mai aproape decât ori­când de o pandemie de gripă”. Potri­vit OMS, pe o scală de alertă cu şase trepte, ne aflăm pe treapta a treia, respectiv de “alertă pandemică, în care transmiterea interumană este absentă sau foarte limitată”. Fiecare fază de alertă recomandă o serie de ac­tivităţi ce trebuie desfă­şu­rate de OMS, comunitatea inter­na­ţională, guverne şi reprezentanţii industriei, pentru limitarea impactului bolii. Mo­dificarea fazelor de alertă se face în urma analizării mai multor factori care includ evoluţia epi­de­miologi­că a bolii şi caracteristicile virusului în circulaţie. Conform specialiş­tilor OMS, virusurile gripale ca­racteri­zate printr-un comportament impre­vizibil fac imposibilă stabilirea mo­mentului când s-ar putea declanşa o pandemie şi gradul ei de gravitate. În prezent, un nou subtip de virus gripal este în circulaţie, pro­vocând îmbolnăviri, virus care la ora actuală nu se răspândeşte cu rapidi­tate.

ATENŢIE. Doctorul Victor Ol­savszky, reprezentant în Româ­nia al OMS, spune că gradul de alertă formulat de OMS nu este mai ridicat comparativ cu anul trecut. “Avem ace­laşi nivel de avertizare. Dar el este mai puternic, deoarece în Eu­ropa se instalează sezonul rece şi o dată cu el gripa sezonieră. De asemenea, trebuie ţinut seama că suntem în intervalul de 30 – 40 de ani de la ultimul episod pandemic, în care teoretic este aşteptată o pandemie. Cea mai recentă pandemie de gripă umană a avut loc în 1968 şi a fost ultima dintre cele trei pandemii din secolul XX”. Dacă un virus gripal aviar şi un virus gripal uman coinfec­tează un om, cele două tulpini pot su­feri o mu­taţie care duce la apariţia unui nou virus, uşor transmisibil de la om la om. Acest virus mutant nu mai răs­punde la vaccinurile admi­nis­trate, fă­cându-ne vulnerabil în faţa infec­ţiei. Experţii spun că ur­mă­toa­rea pandemie de gripă poate fi rezultatul unei mutaţii a tulpinilor virale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !