Coaliţia din Timişoara face apel la prefect să nu mai atace majorarea gigacaloriei!

19Comentarii
Coaliţia din Timişoara face apel la prefect să nu mai atace majorarea gigacaloriei!
Primăria Timişoara consideră… ilegal proiectul de hotărâre iniţiat de consilierii locali ai PDL privind acordarea ajutoarelor de încălzire la iarnă, în condiţiile în care prefectul a atacat în contencios hotărârea de consiliu local din iulie privind majorarea preţului la energia termică şi acordarea acestor ajutoare. Vechea hotărâre este suspendată şi nu se poate adopta o altă hotărâre cu acelaşi obiect.

Acesta este punctul de vedere al secretarului Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, care spune că nu poate aviza de legalitate, din punct de vedere juridic, un astfel de proiect de hotărâre. Acuzat că blochează ajutoarele de încălzire care se acordă de la bugetul local, după ce a atacat în instanţă Hotărârea de Consiliu Local 272 din iulie 2009, prin care a fost majorat preţul local al energiei termice facturată populaţiei şi s-a hotărât suplimentarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei pe perioada noiembrie 2009-martie 2010, inclusiv majorarea acestora, prefectul Mircea Băcală a propus ulterior alte „soluţii”. A recomandat Executivului Primăriei să iniţieze un nou proiect de hotărâre privind acordarea ajutoarelor, iar ulterior a spus că va renunţa să mai atace integral HCL 272, ci doar partea referitoare la majorarea preţului la gigacalorie.

Consilierii locali ai PDL s-au „conformat” şi au propus ei un proiect de hotărâre privind acordarea ajutoarelor pentru sezonul rece, majorate cu 15%. Reprezentanţii primăriei susţin însă că un astfel de proiect ar fi ilegal, iar prefectul nu poate să atace parţial hotărârea până în… ianuarie 2010: „Având în vedere că HCL 272/2009 este suspendată de drept, până la primul termen de judecată, prefectul, conform art 132 Cod de procedură civilă, nu poate să-şi modifice acţiunea fără ca instanţa de judecată să ia act de această modificare prin încheiere de şedinţă, primul termen de judecată fiind la data de 06.01.2010, până la această dată nu se poate adopta nicio hotărâre a consiliului local cu acelaşi obiect”, precizează secreatrul municipalităţii, Ioan Cojocari.

Căldură şi… politică

Subiectul a devenit oricum unul extrem de politizat. Aleşii PDL au împărţit scrisori timişorenilor în care le spun cine sunt cei care se fac vinovaţi de majorarea preţului la gigacalorie, acuzând coaliţia locală PSD-PNŢCD-PNL pentru actualul blocaj. Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu (liderul PNŢCD Timiş), senatorul Nicolae Robu (preşedintele PNL Timiş) şi viceprimarul Sorin Grindeanu (preşedintele PSD Timişoara) s-au întâlnit, vineri, la primărie şi au adoptat o poziţie comună în ceea ce priveşte… acţiunea PDL, preţul energiei termice şi acordarea ajutoarelor. „Facem un apel la prefectul de Timiş, domnul Mircea Băcală, să nu se lase atras în aceste jocuri demagogice şi să-şi retragă acţiunea de atacare în contencios administrativ a hotărârii de consiliu local, pentru a nu lăsa ca o decizie pur administrativă cum este căldura din casele timişorenilor să se transforme într-una politică”, spun reprezentanţii coaliţiei locale.

În cazul în care reprezentantul guvernului în teritoriu nu-şi retrage acţiunea în instanţă şi nu se poate adopta o nouă hotărâre de consiliu privind acordarea ajutoarelor, rămâne în vigoare vechiul preţ al energiei termice facturate, de 162 de lei/Gcal, nu cel majorat în iulie la 187 de lei, dar în situaţia actuală nu mai pot fi acordate ajutoarele de la primărie.19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor