Clinica ASCAR din Timisoara – intr-o cladire veche, fara aparatura necesara. Medicii si pacientii isi doresc conditii mai bune

De Adrian Panduru
2Comentarii
Clinica ASCAR din Timisoara – intr-o cladire veche, fara aparatura necesara. Medicii si pacientii isi doresc conditii mai bune
© TION: Clinica ASCAR din Timisoara - intr-o cladire veche, fara aparatura necesara
O parte din spitalele din Timișoara funcționează în spații închiriate. Este și cazul Clinicii de Cardiologie ASCAR a Spitalului Municipal Timișoara. Clădirea este veche, iar condițiile ar putea fi mai bune, atât pentru pacienți cât și pentru medici. Lipsesc până și aparatele absolut necesare pentru funcționarea clinicii, iar pentru realizarea de radiografii, de exemplu, pacienții sunt duși la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială.

La Clinica de Cardiologie ASCAR din Timișoara vin aproximativ 5.000 pe pacienți pe an, dar tot aici se și plătește o chirie de aproximativ 5.000 de euro pe lună de către Primăria Timișoara. Atât pacienții, cât și doctorii de aici ar dori să beneficieze de condiții mai bune, eventual într-o altă locație, chiar dacă cea actuală este una centrală, cu acces ușor. Lipsesc însă dotările și renovările.

„Dezavantajul îl reprezintă faptul că este o clădire veche, care nu dispune de lift și nici de rampă de acces, absolut necesare și obligatorii pentru transportul bolnavilor aflați pe targă, precum și al persoanelor cu handicap, aflate în scaun cu rotile. Această clădire este retrocedată fostului proprietar, care este cetățean american, iar Primăria Timișoara plătește chirie. Mi-aș dori să lucrăm într-o clinică conform standardelor europene ca aspect, ca dotare, cu condiții hoteliere mai bune pentru bolnavi (saloane mici, cu două paturi, cu grup sanitar), să avem lift și rampă de acces pentru pacienții noștri”, spune prof. univ. dr. Mirela Tomescu, șefa Clinicii ASCAR din Timișoara.

Ar mai fi nevoie și de aparatură în această clinică cu 57 de paturi.

„Aparatul Roentgen primit ca donație din Germania, după Revoluție, s-a defectat și nu mai poate fi reparat. Acum, bolnavii trebuie transportați cu ambulanța pentru a efectua radiografii la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială. Este riscant să deplasăm bolnavii aflați în stare gravă. Foarte util ar fi și un angiograf, nu ar mai trebui să transferăm bolnavii la Institutul de Cardiologie, care este foarte aglomerat, așa încât se fac programări cu perioade de așteptare de câteva luni. Am mai avea nevoie de un ecocardiograf portabil și de un defibrilator pentru policlinică, pentru că au existat cazuri de stop cardiac în sala de așteptare din demisolul clădirii ”, spune doctorul Mirela Tomescu.

La clinica de Cardiologie există și o fundatie pentru protecția cardiacilor, iar multe dintre echipamentele utilizate, cum ar fi bicicleta ergometrică, covorul rulant, monitoare Holter pentru ECG și pentru tensiunea arterială, au fost cumpărate din donații oferite de companii private. Clinica a mai primit și o stație de monitorizare pentru terapie intensivă donată de Clubul Rotary, care a și amenajat două saloane pentru bolnavi.

„În medie avem cam 5.000 de pacienți pe an, dintre care aproximativ 3000 sunt consultați în ambulator, iar 2000 sunt internați. Adresabilitatea este foarte mare, iar timpul de așteptare este foarte scurt, pentru că avem camera de primire urgențe chiar lângă poartă, iar portarul și asistenta de la urgențe anunță imediat medicul de gardă. Bolnavul este preluat în primele cinci minute de la prezentare. Urgențele mari sunt tratate în camera de gardă, urgențele mici sunt tratate în ambulator, care se află la demisol. Majoritatea medicilor sunt cadre didactice universitare. Pe lângă consultațiile zilnice. se ocupă de pregătirea studenților în cadrul disciplinei de semiologie medicală, precum și de pregătirea post-universitară a medicilor rezidenți” spune prof. univ. dr. Mirela Tomescu, șefa Clinicii ASCAR.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor