Cladirea bibliotecii Lucian Blaga din Cluj, restaurata!

Reactualizat la:
Cladirea bibliotecii Lucian Blaga din Cluj, restaurata!
Clădirea Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”, situată în zona centrală a oraşului Cluj-Napoca, reprezintă lăcaşul a peste trei milioane de volume, adunate într-o perioadă de peste 100 de ani. Tot ce se tipăreşte în România, cărţi, timbre şi hărţi, ajunge pe rafturile clădirii în care au avut birouri permanente personalităţi precum Victor Babeş sau Lucian Blaga. În prezent, clădirea se află într-un proces de restaurare pentru a reda clădirii aspectul original.

Proiectul iniţial al clădirii se leagă strâns de modelul Bibliotecii Universităţii din Basel, considerată de directorul de la vremea aceea – Erdéli Pál, drept un model ideal al bibliotecilor universitare europene. Construită în perioada 1906 –1908 după planurile arhitecţilor budapestani Korb Flóris Nándor şi Giergl Kálmán, clădirea bibliotecii clujene a fost realizată în maniera seccesionului eclectic – rezultat din îmbinarea elementelor istoriciste cu cele de secession, obţinând un vocabular stilistic pigmentat cu elemente neo-baroce. Totuşi, limbajul architectural al faţadelor a suferit o continuă simplificare prin renunţarea la elementele baroce (bosarea parterului şi a volumului teşit al intrării, frontoanele de peste cornişa principală şi grupurile statuare) din desenul faţadelor, care au fost înlocuite cu elemente simplificate de factură secession.

De-a lungul timpului, clădirea a mai trecut printr-o serie de adaugări ale unor corpuri noi, ultima şi cea mai importantă având loc în anii ’60, atunci când a fost construit un depozit nou de carte. În prezent, biblioteca dispune de 55 de săli de lectură și o capacitate de 2.100 locuri pentru cititori în sediul central și în filiale. La sfârşitul anului 2010, în urma unui concurs care a adunat peste 100 de participanţi, a fost ales un proiect menit să extindă spaţiul clădirii cu un corp nou de 4000 mp, care include depozite, săli de lectură, dar şi spaţii pentru conferinţe, cafenea, o piaţetă şi o parcare.

Intervenţiile de extindere au fost completate de cele de restaurare, degradarea fiind unul dintre efectele inevitabile ale timpului asupra oricărei clădiri istorice. Ultima restaurare exterioară a avut loc în anul 2007, iar în prezent clădirea se află într-un nou proces de intervenţie la ornamentele şi placajele de calcar din interior.

Actuala restaurare se află în curs de executare şi constă în curăţarea pietrei, completarea cu chit a părţilor lipsă de piatră şi protecţia cu lac. “Am ales produsele Tassullo: Novapietra N – pentru curăţarea suprafeţelor, TD Stone Ripristino, TD Stone Riffinitura – pentru refacerea pietrei şi Lithos – tratamentul protectiv pentru piatră, deoarece nu ştiu să fie pe piaţă produse superioare dedicate restaurării. În plus, la intervenţia din 2007 am avut o colaborare foarte bună cu această companie. Avem în plan continuarea restaurării ornamentelor de piatră exterioare în limita fondurilor de care vom dispune”, a declarat arh. Tiberiu Trenea.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor