Ciuhandu contraataca: „Prefectul transmite informatii false si calomnioase”

21Comentarii
Ciuhandu contraataca: „Prefectul transmite informatii false si calomnioase”
Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a hotărât să răspundă la atacurile prefectului de Timiş, Mircea Băcală, cu privire la „şmecheriile birocratice” pe care spunea reprezentantul Guvernului în teritoriu că le face primăria în eliberarea autorizaţiilor de construire, prin procedura aprobării tacite. Ciuhandu vorbeşte despre „informaţii false şi calomnioase” şi aşteaptă scuze publice de la Băcală.

Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a acuzat zilele trecute conducerea Primăriei Timişoara că atunci când unele firme cer autorizaţii de construire pentru proiecte controversate, funcţionarii de la Urbanism „uită” să le dea răspuns în termenul legal, iar respectivele societăţi obţin eliberarea autorizaţiei prin intermediul aşa-numitei aprobări tacite.

Mai mult, Băcală a declarat că acest lucru a devenit o practică şi că, doar în 2008 şi 2009, Primăria Timişoara a fost obligată de instanţă, pe lângă eliberarea autorizaţiilor de construire, şi să plătească despăgubiri în valoare de 400.000 de lei firmelor în cauză. Totodată, prefectul a afirmat că unele firme care au beneficiat de aceste aprobări tacite au legături cu conducerea primăriei, dar nu a dorit să nominalizeze aceste societăţi.

Pentru că s-au făcut diverse speculaţii cu privire la firmele care s-au bucurat de aprobări tacite şi ar fi primit despăgubiri, primarul Gheorghe Ciuhandu a ţinut să precizeze că fiul său, prin firma MG Building Design, nu are nicio legătură cu aceste cazuri.

„Pentru informarea juristului Mircea Băcală, legislaţia privitoare la aprobarea tacită nu permite acordarea de despăgubiri băneşti reclamanţilor, ci doar poate obliga primăria la plata cheltuielilor de judecată şi la emiterea autorizaţiei de construire sau a certificatului de urbanism. Vreau să menţionez cât se poate de clar că firma fiului meu nu a avut niciodată niciun fel de proces intentat Primăriei Municipiului Timişoara, nici pe procedura aprobării tacite, nici pe alte cauze şi nu a obţinut niciun fel de despăgubiri băneşti de la primărie”, susţine Ciuhandu.

Edilul a afirmat că, în perioada 2008-2009, la nivelul Direcţiei de Urbanism, actualmente Instituţia Arhitectului-Şef, au fost emise 13.126 de documente supuse procedurii aprobării tacite (certificate şi autorizaţii de construire), din care doar 10 au făcut obiectul unor procese. Ciuhandu susţine că în cazurile în care s-a constatat că instanţa a dat câştig de cauză petenţilor din cauza inspectorilor de la Urbanism, angajaţii primăriei au intrat în Comisia de disciplină a instituţiei şi au fost sancţionaţi.

Edilul-şef al Timişoarei i-a mai replicat prefectului că ar trebui ca acuzele pe care le lansează la adresa primăriei să fie verificate şi apoi transmise pe cale oficială. Ciuhandu consideră că atitudinea lui Băcală este „alarmantă”, ba mai mult, aşteaptă scuze de la acesta pentru declaraţiile făcute. „Este ruşinos şi alarmant faptul că prefectul judeţului Timiş transmite opiniei publice informaţii false şi calomnioase, în loc să-şi respecte calitatea de prefect şi să verifice veridicitatea informaţiilor pe care le transmite în spaţiul public. (…) Având în vedere prejudiciul de imagine provocat, îi solicit prefectului Mircea Băcală retractarea afirmaţiilor făcute ieri (n. r. – miercuri) şi exprimarea de scuze publice”, a conchis Ciuhandu.

Rămâne de văzut cum va acţiona în continuare reprezentantul Guvernului în teritoriu.21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor