Cioroianu şi diplomaţia gafelor

Reactualizat la:
2Comentarii
Cioroianu şi diplomaţia gafelor
După ce Mihai Răzvan Ungureanu a fost demis, în februarie, de la cârma ministerului de Externe, PNL l-a nominalizat în locul său, pe istoricul Adrian Cioroianu. Dar, surpriză! Preşedintele Traian Băsescu refuză să semneze decretul de numire al noului şef al diplomaţiei române.

Băsescu şi-a argumentat opoziţia faţă de numirea lui Cioroianu prin aceea că cel propus de liberali nu are pregătire în domeniul diplomaţiei şi că, la jumătatea mandatului, MAE nu poate fi o instituţie în care să începi să înveţi. În replică, Călin Popescu Tăriceanu a sesizat Curtea Constituţională, acuzându-l pe şeful statului că ţine pe loc activitatea MAE. În timpul care s-a scurs până la învestirea lui Cioroianu, câteva săptămâni, conducerea Ministerului de Externe a fost preluată de premierul Tăriceanu.

Seria gafelor comise de diplomat începe o dată cu întâlnirea pe care Adrian Cioroianu a avut-o cu Condoleezza Rice. Ministrul de externe a reuşit să se puna in dificultatela Washington prin conversaţia sau mai bine spus prin lipsa întreţinerii unei conversaţii cu secretarul de stat al SUA.În cadrul conferinţei de presă cu Condoleezza Rice, Adrian Cioroianu nu a fost în stare să pronunţe alte cuvinte în afară de “da”, “bineînţeles” şi “desigur”. Discuţia practic a constat într-o serie de afirmaţii ale oficialului american şi o serie de aprobări din partea oficialului român. Acesta şi-a motivat atitudinea prin faptul că era emoţionat de oamenii de acolo şi de decor. „Emoţionat mai curând de, cum să spun, decorul în care te afli, oamenii pe care îi întâlneşti. Întâlnirea cu doamna Rice a fost una suficient de caldă ca şi emoţiile fireşti să dispară”, a ţinut să se scuze Cioroianu.

După ce s-a lăsat intimidat de întâlnirea pe care a avut-o cu secretarul de stat american Condoleezza Rice, ministrul român de externe gafează din nou, de data aceasta nu în SUA ci în Macedonia. Aflat la un forum în oraşul macedonean Ohrid, ministrul român a confundat Georgia cu Azerbaidjanul. Greşeala lui a fost imediat corectată de purtătorul de cuvânt al MAE, Ilie Bănică. Însă înainte de această confuzie, Cioroianu a mai gafat o dată afirmând că românii din Fâşia Gaza care ceruseră repartierea se aflau deja la Tel Aviv. După aproximativ o oră, şeful diplomaţiei a revenit şi a afirmat că „femeile din Gaza sunt încă la ele acasă”.Gafele îl urmăresc îndeaproape pe diplomat. Acesta atrage asupra sa reacţii negative printr-o altă afirmaţie conform căreia ar trebui cumpărat teren în deşert şi duşi acolo toţi infractorii. Aflat în deplasare în Egipt, şeful diplomaţiei române declară, referindu-se la crima comisă de Mailat: „Oamenii de felul lui (…), aceşti oameni care comit astfel de fapte (…) ar trebui nu închişi în celule cu regim de televizor, ei ar trebui puşi la muncile cele mai dure şi ar trebui formate, probabil, batalioane din alea disciplinare, nu ştiu dacă asta le-ar aduce mintea la cap. Eram prin deşert şi mă gândeam dacă nu cumva am putea cumpăra un teren din deşert de la statul egiptean pentru cei care, ca astfel de oameni, ne fac de râs în străinătate”.

Ce a urmat după aceste declaraţii este uşor de imaginat. Declaraţiile lui Cioroianu au dat naştere unor reacţii critice din partea multor o­nG-uri ai căror membri i-au cerut insistent să demisioneze. O serie de personalităţi au condamnat şi ele afirmaţiile naziste ale ministrului de externe şi i-au cerut să-şi dea demisia din fruntea MAE.

Aflat în Spania în delegaţia care-l însoţea pe Traian Băsescu în vizita oficială, Adrian Cioroianu a reuşit să-l surprindă până şi pe regele Spaniei, Juan Carlos. În timpul fastuosului ceremonial de primire ,ministrul i s-a adresat regelui Juan Carlos într-un limbaj colocvial. „Good point, good, good point“, i-a spus Cioroianu suveranului, imediat după ce i-a fost prezentat. Expresia folosită de Cioroianu s-ar traduce prin “bine zis” sau “bine ţintit”. Cuvintele i-au fost însoţite de ridicarea degetului mare de la mâna dreaptă, cu pumnul strâns în dreptul pieptului, făcîndu-i regelui Juan Carlos semnul OK. Se pare că gestul său a fost urmarea faptului că Cioroianu ar fi aflat că este născut în aceeaşi zi cu regele Spaniei.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor