Cine este mai canonic in Timoc, Patriarhul Pavle sau Parintele Boian?

1Comentariu
Cine este mai canonic in Timoc, Patriarhul Pavle sau Parintele Boian?
Existenta a 300.000 de romani care vor sa-si obtina drepturile nationale garantate de constitutia Serbiei l-a indemnat pe Patriarhul sarb Pavle sa intinda mana Moscovei, intr-o deplina fratie panslavista.

Pentru a nu trezi susceptibilitatea sarba, am evitat sa public ultima parte a interviului pe care l-am avut cu parintele Boian Alexandrovici (foto dreapta). In fapt, discutia pe care am avut-o este astazi de actualitate, datorita interventiei brutale, pro-ruse, a patriarhului sarb, in problema Mitropoliei Basarabiei.

Existenta a 300.000 de romani care vor sa-si obtina drepturile nationale garantate de constitutia Serbiei, l-au indemnat pe Patriarhul sarb Pavle (foto stanga), sa intinda mana Moscovei, intr-o deplina fratie panslavista. Biserica ortodoxa este o biserica nationala si ea trebuie sa fie prezenta acolo unde traiesc romani!

200 de ani s-au straduit sarbii sa deznationalizeze comunitatea romaneasca din Timoc, incat situatia romanilor timoceni este incredibila, pentru secolul XXI. Nu au scoala, nu au biserica, intr-un teritoriu care pana la 1833 n-a avut nicio legatura cu Serbia. Marele geograf George Valsan arata, la 1928, ca: „Nevoia pe care o aveau sarbii de prietenia Romaniei a adus anexarea la Serbia a celui mai compact grup de romani ramas in afara de regatul romanesc actual.” Si mai departe: „S-a pastrat traditia si pe unele locuri au ramas inscriptii care arata ca vechile manastiri din Craina si Tirna Reca au fost zidite de Domni romani. Toate cartile vechi bisericesti erau romanesti. Iar viata bisericeasca intreaga era sub ascultarea episcopului de Ramnic. Azi [1928] romanii nu mai stiu nici “Tatal Nostru” in romaneste, iar copilului nou-nascut i se refuza botezul daca nu i se da nume curat sarbesc”.

Astazi situatia nu este cu nimic diferita. Credem insa ca a venit vremea ca dreptatea romanilor sa se afirme in vatra de etnogeneza a romanismului din care face parte si Timocul! Fara ca acest lucru sa afecteze integritatea statului sarb sau sa creeze suspiciuni. Cum sarbii din Romania, avand dreptul la invatamant de toate gradele, la religie si cultura in limba proprie si la reprezentare parlamentara nu aduc atingere integritatii statului roman.

Urmeaza o scurta discutie despre cum este vazut dreptul canonic al bisericii romanesti in spatiul timocean, la Negotin.

In continuare, parintele Boian Alexandrovici:
„-Vreau sa vina episcop aici sa slujeasca! «Nu poate!» Vreau sa fac biserica! «Nu poate!» Vreau sa fac scoala! «Nu poate!» Poate, cand or vrea sarbii, peste 300 de ani! Pai, dupa 300 de ani, n-o sa mai fim aici! Ce este mare pacat? Cand ei spun [sarbii] ca nu suntem canonici, daca ne uitam dupa dreptate, in fata lui Dumnezeu, ei nu sunt canonici, ei nu sunt recunoscuti! Cum au venit sarbii aici? Aici existau episcopii daco-romane, au fost sfinti, existau preoti, credinciosi. In sec. al VII-lea a venit un popor slav, care a distrus tot. Au omorat preoti, multi s-au facut martiri si sfinti, ca i-au omorat slavii.
-Nu erau crestini, erau un popor migrator.
-Nu erau! Au stins crestinismul daco-roman. Dupa 200 de ani, Sfintii Chiril si Metodiu ii increstineaza pe sarbi [879]. Sarbii care au venit aici, au venit ca slavi. Ei erau pagani. Parte din slavii care au venit in zona noastra au capatat numele de sarbi. Avem o perioada cand sarbii devin crestini, isi fac jurisdictia lor, peste sute de ani isi fac autocefalie, cu Sf. Sava. Acum, noi, care spunem ca am avut ceva, vrem sa avem macar un protopopiat, in viitor o episcopie. Dintr-atata ortodoxie daco-romana tapana sa nu ramana nimic! Sarbii ne zac «Nu poate, ca nu sunteti canonici!» Dar sarbii sunt canonici! Acum punem intrebarea: Cum au venit ei? Au venit cu forta! Cine este ala care poate sa spuna ca asta este jurisdictie canonica!”
Dr. Emil Tarcomnicu pentru Romanian Global
SURSA: www.rgnpress.ro1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor