Cine adună mai multe voturi pe subiectul ajutoarelor de încălzire?

3Comentarii
Cine adună mai multe voturi pe subiectul ajutoarelor de încălzire?
Aceasta pare să fie provocarea electorală a momentului la Timişoara. După ce prefectul de Timiş a atacat hotărârea de consiliu local privind majorarea preţului la energia termică, iar viceprimarul PSD Sorin Grindeanu l-a acuzat că blochează astfel şi ajutoarele pentru persoanele nevoiaşe, acum consilierii PD-L au iniţiat un proiect de hotărâre privind acordarea ajutoarelor, dar fără scumpirea gigacaloriei!

Interesant este că atât viceprimarul social-democrat, cât şi grupul consilierilor PD-L s-au arătat dornici să „informeze” populaţia, prin scrisori în care să le explice timişorenilor cum stau lucrurile cu gigacaloria şi ajutoarele suplimentare de încălzire acordate de la bugetul local. Grindeanu declara recent că primăria va trimite scrisori timişorenilor, în care le va spune că nu se pot acorda aceste ajutoare la iarnă, pentru că nu există cadru legal, iar responsabil este prefectul Mircea Băcală, care a atacat în contencios administrativ hotărârea de consiliu local din iulie privind majorarea cu 15% a preţului local al energiei termice facturată populaţiei, inclusiv partea referitoare la ajutoarele de încălzire şi majorarea acestora cu 15%. Hotărârea este în prezent suspendată. Scrisorile nu au fost încă trimise pentru că se poartă „negocieri” cu prefectul, căruia viceprimarul i-a cerut să-şi retragă atacul în instanţă. Reprezentantul guvernului în teritoriu nu s-a arătat dispus să facă acest lucru, iar una dintre soluţiile propuse de el primăriei a fost iniţierea unui nou proiect de hotărâre privind acordarea ajutoarelor, care să fie supus la vot în consiliul local.

Fiecare cu propria… realitate

De cealaltă parte, aleşii locali ai PD-L au demarat deja operaţiunea „scrisoarea”, pentru a le spune oamenilor că, în aceste vremuri de criză, coaliţia locală PSD-PNL-PNŢCD a făcut front comun pentru majorarea preţului la gigacalorie, de la 162 de lei la 187 de lei, iar aceeaşi coaliţie nu doreşte acum să promoveze un nou proiect de hotărâre pentru ca ajutoarele să poată fi acordate. Asta, deşi liberalii votaseră împotrivă la plenul din iulie. „Am trimis 100.000 de scrisori, le-am pus la oameni în cutiile poştale, acţiunea e asumată de PD-L. Am vrut ca cetăţenii să cunoască realitatea, pentru că atât viceprimarul Grindeanu, cât şi domnul primar au dezinformat populaţia şi nu mi se pare corect să li se spună oamenilor că o majorare cu 15% a gigacaloriei este de fapt compensată printr-o majorare cu 15% a ajutoarelor sociale. De acestea beneficiază doar o anumită categorie de persoane”, a declarat liderul de grup al consilierilor PD-L, Ovidiu Ciuhandu. În aceste scrisori se precizează şi că… aleşii locali ai PD-L i-au cerut prefectului (apolitic) să atace în contencios administrativ hotărârea de majorare a tarifului la gigacalorie.

Mai mult, aleşii PD-L au depus, joi, la primărie, un proiect de hotărâre privind acordarea ajutoarelor de la bugetul local, majorate cu 15%, pentru încălzirea locuinţei în perioada noiembrie 2009-aprilie 2010, fără scumpirea gigacaloriei votată în iulie. „Am toată convingerea că la plenul de la sfârşitul lunii proiectul va fi votat de toţi consilierii, pentru că este inadmisibil să nu fie votat”, a adăugat Ovidiu Ciuhandu, care l-a acuzat pe viceprimarul Grindeanu că dezinformează populaţia atunci când spune că vom intra în iarnă fără să se poată acorda ajutoarele.

Primăria nu renunţă la scumpirea gigacaloriei

De cealaltă parte, Grindeanu spune că „e demagogie, populism şi campanie electorală ieftină tot ceea ce face domnul Ovidiu Ciuhandu”. Oficialii municipalităţii spun că nu sunt bani şi nu se poate menţine preţul vechi al gigacaloriei, concomitent cu majorarea ajutoarelor: „Este un an dificil, la bugetul local nu s-a colectat cât se previziona. Dacă se putea, făceam preţul la gigacalorie zero lei. Prin tratatul de aderare, ne-am angajat să aducem la acelaşi nivel preţul de facturare cu cel de producţie şi, treptat, trebuie să reducem subvenţiile prin care se acoperă diferenţa. Mă miră că unii consilieri locali au tupeul să declare acest lucru, poate că era mai bine să-şi plătească datoriile la bugetul local, care sunt de ordinul miliardelor”, a adăugat viceprimarul.

Reprezentanţii coaliţiei, preşedintele PNŢCD Timiş, Gheorghe Ciuhandu, cel al PNL Timiş, Nicolae Robu, şi cel al PSD Timişoara, Sorin Grindeanu, vor adopta, vineri, o poziţie comună legat de acest subiect.

Ping-pong între prefectură şi primărie cu ajutoarele de încălzire

Cine taie ajutoarele de încălzire la iarnă?

Prefectul atacă în contencios administrativ gigacaloria majorată

Timişorenii vor plăti mai mult pentru căldură!3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor