Cimitirul Saracilor din Timisoara a ajuns groapa de gunoi. Se face curatenie, pentru Ziua Mortilor

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
17Comentarii
Cimitirul Saracilor din Timisoara a ajuns groapa de gunoi. Se face curatenie, pentru Ziua Mortilor
© foto: Cornel Putan
Pare un loc uitat de lume, efectiv o groapă de gunoi, deși acolo sunt înmormântați oameni. Vorbim despre Cimitirul Săracilor din Timișoara, locul în care sunt înhumați cei care nu au aparținători, de care autoritățile publice se pare că au cam uitat.

Situația ne-a fost semnalată de un cititor fidel al tion.ro. Omul povestește prin ce a trecut de a ajuns să viziteze mormântul tatălui său în Cimitirul Săracilor…

Emanuel spune că a plecat în urmă cu mulți ani din Timișoara, luând decizia să lucreze în afara României. La scurt timp după ce a plecat, a aflat că tatăl lui a pierit într-un accident de mașină.

„La scurt timp după ce am plecat, familia mea a suferit o tragedie, tatăl meu decedase într-un accident de mașină, a fost găsit cadavrul, dar nu avea actele de identificare asupra lui, așa că autoritățile au urmat procedurile de vigoare și cum nu au putut lua contact cu familia, a fost înhumat în Cimitirul Săracilor.

„Familia mea a decis să îi îngrijească mormântul acolo unde era, fără să mai facă o deshumare și să ne facă pe toți să trăim momente de suferință. Mormântul a fost îngrijit periodic. De-a lungul timpului, am observat cum cimitirul se degrada tot mai mult, chiar dacă este într-o zonă centrală a orașului. Până recent, când mama mea a fost să viziteze din nou mormântul. M-a sunat îngrozită, deoarece cimitirul a devenit o nouă groapă de gunoi a orașului. Mormintele au fost efectiv distruse de camioane de gunoi care au trecut peste ele. Practic, nu mai pot fi identificate”, ne-a scris cititorul nostru.

Imaginile surprinse de fotograful tion.ro arată situația tristă în care a ajuns Cimitirul Săracilor… Buruieni crescute peste morminte, cruci smulse din pământ și fel de fel de gunoaie tronează peste locurile de veci din Cimitirul Săracilor.

„Această situație este de neacceptat pentru orice localitate din România și în mod special pentru Timișoara. Aș dori să îi întreb ceva pe edilii noștri: au aprobat redestinarea cimitirului transformându-l într-o ghenă? Edilii și administrația cimitirelor știu că acolo «se odihnesc» persoane care s-au născut, trăit și plătit impozite în Timișoara. Primăria Timișoara acceptă ca aceste practici să se facă și în alte cimitire? Și dacă da? Ar accepta să se întâmple în cimitirele unde se odihnesc membri ai familiilor lor? Să nu uităm că Cimitirul Săracilor este un simbol al revoluției care a început la Timișoara în 1989! Acolo au fost îngropați într-o groapă comună eroi care și-au dat viața pentru țara și orașul nostru. Ca o ironie a sorții, tatăl meu a fost una dintre persoanele care au asistat în ’89 la deshumarea oamenilor care au fost torturați și îngropați acolo”, mai povestește cititorul tion.ro.

Reprezentanții primăriei susțin că Cimitirul Săracilor nu este concesionat vreunei firme, adică nu are cine să îl administreze, însă de serviciile de curățenie sau de înhumări se ocupă o societate care are în grijă alte cimitire din Timișoara – SC Denis & Alex SRL. După sesizarea făcută de tion.ro, oficialii instituției de pe C.D. Loga spun că se va face curățenie în următoarea perioadă în Cimitirul Săracilor, pentru a fi pregătit de… Ziua Morților.

 17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor