Chirurgii timisoreni pun tot mai des bisturiul… pe grasime

10Comentarii
Chirurgii timisoreni pun tot mai des bisturiul… pe grasime
România ocupă totuşi un loc de frunte într-un top european: cel al cazurilor de obezitatea. Locul trei nu ne onorează de această dată, iar medicii timişoreni sunt nevoiţi tot mai des în ultimul timp să caute soluţii la problema persoanelor obeze. Persoane care, în ultima perioadă, vin din toată ţara la Spitalul Judeţean Timişoara pentru a fi operate. Intervenţia costă peste 3000 de euro.

„Anul trecut am avut peste 20 de pacienţi din întreaga ţară, de la Făget şi până la Tulcea, care au ales să apeleze la cele două metode chirurgicale pe care le practicăm în Spitalul Clinic Judeţean Timişoara. Una este aplicarea inelului gastric, ce permite slăbirea cu până la 30 de kilograme şi o altă metodă se numeşte gastrectomia longitudinală, adică se taie din stomac o porţiune şi se transformă într-un tub, ceea ce permite slăbirea şi cu până la 60 de kilograme. Sunt proceduri laparoscopice, care permit o revenire rapidă. Evident, pacienţii trebuie să ţină în acest timp şi un regim alimentar”, explică profesor dr. Fulger Lazăr, şeful Clinicii II Chirurgie a Spitalului Judeţean Timişoara, singurul loc unde se fac aceste intervenţii.

Din păcate, costurile ridicate ale unei astfel de intervenţii, de peste 3000 de euro, îi ţin departe pe mulţi dintre cei care sunt foarte graşi, dar ar dori să îşi rezolve problema. Chirurgia obezităţii nu este decontată de sistemul de sănătate, pacienţii trebuind să plătească toate costurile materialelor necesare. Singura posibilitate ca aceşti pacienţi să beneficieze de decontarea acestor proceduri medicale ar fi ca Ministerul Sănătăţii să treacă această problemă într-un program naţional de sănătate publică. „Obezitatea nu este considerată o boală, dar ea este deja o problemă de sănătate publică. Nu doar numărul mare de persoane, inclusiv copii, care suferă de această problemă e un argument, ci, mai ales, faptul că persoanele foarte grase dezvoltă în timp tulburări cardiovasculare, devin diabetice sau fac probleme ale circulaţiei periferice, afecţiuni care înseamnă apoi costuri mari pentru sistemul de sănătate ”, adaugă prof. dr. Fulger Lazăr. Acesta este de părere că trebuie lucrat şi la mentalitatea oamenilor în ceea ce priveşte hrana. „Mâncăm prost şi nu facem mişcare. Se mănâncă multe făinoase, cartofi, alimente grase, produse de tip fast food şi nu facem sport. Acesta este contextul în care s-a ajuns la această situaţie privind numărul mare al persoanelor obeze şi pe care trebuie să o modificăm pentru a rezolva lucrurile”, mai spune prof. dr. Fulger Lazăr.

Delia S. Barbu10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor