Chirurgia timisoreana implineste 90 de ani

Chirurgia timisoreana implineste 90 de ani
Timp de două zile, chirurgii timișoreni marchează, prin diferite manifestări, împlinirea a 90 de ani de la înființarea Serviciului de Chirurgie Orășenesc și a 65 de ani de activitate a Clinicii II Chirurgie.

„Serviciul de Chirurgie Orășenesc se înființează sub administrație românească în 1919 și este preluat de către dr. V. Cândea, absolvent al facultății de la Budapesta, ajuns mai târziu şef de serviciu chirurgical în orașul Bratislava (Pressburg)”, amintesc reprezentanţii Spitalului Clinic de Urgențe Județean Timișoara. Dr. Cândea se întoarce în România după Unire și reorganizează asistența medicală și cea chirurgicală în mod special. Achiziționează în 1920 un imobil (Sanatoriul Bega) în care va înființa Serviciul Orășenesc de Chirurgie. Dr. Cândea moare în 1936 în urma unui TBC pulmonar, iar serviciul este preluat de Dr. I. Mureșan, care odată cu înfiinţarea Universităţii de Medicină din Timişoara este numit profesor de chirurgie şi conduce Clinica II Chirurgie până în 1968.

De atunci, prof. dr. C. Caloghera preia conducerea Clinicii până în 1992. Spitalul înființat de V. Cândea a asigurat urgențele pentru tot Banatul, atât pentru patologia chirurgicală, cât și pentru patologia ortopedică, urologică, neurochirurgicală ca serviciu unic până în 1974, odată cu punerea în funcție a Spitalului Județean, unde Clinica II de Chirurgie își mută activitatea din vechiul sediu al Spitalului Bega. Tot legat de acest moment de sărbătoare pentru medicina timișoreană, joi și vineri, la Hotel Continental va avea loc Simpozionul de Chirurgie Româno-Sârb, manifestare la care sunt așteptați chirurgi din Serbia, dar și nume sonore ale specialității din țara noastră.

Delia S. Barbu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !