Chiriile din Bucureşti au scăzut în primele cinci luni ale anului cu până la 30%

1Comentariu
Chiriile din Bucureşti au scăzut în primele cinci luni ale anului cu până la 30%
Chiriile la apartamentele vechi din Capitală s-au redus cu până la 30% în primele cinci luni ale anului comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, potrivit datelor furnizate de agenţiile imobiliare chestionate de NewsIn.

“Faţă de primele cinci luni ale anului trecut, piaţa chiriilor pentru apartamentele vechi din Capitală a cunoscut o scădere însemnată ajungând în unele cazuri până la valoarea de 30%”, au declarat, pentru NewsIn, reprezentanţii agenţiei imobiliare EuroMetropola. Datele sunt confirmate şi de Gheorghe Avram, consultant imobiliar pentru agenţia Prezident, care precizează că situaţia economică dificilă nu a tăiat doar din chirii, ci a şi lungit perioada de contractare a unei locuinţe. “În aceeaşi perioadă a anului trecut, o locuinţă se închiria şi în două zile, datorită cererii foarte mari. Acum, însă, între lansarea pe piaţă a unei locuinţe şi semnarea contractului de închiriere poate să treacă şi mai bine de trei săptămâni”, a adăugat Avram.

Potrivit reprezentanţilor agenţiei imobiliare REMAX Bastion scăderea accentuată a chiriilor în primele cinci luni ale anului a fost cauzată de scăderea preţurilor la vânzare pe fiecare segment imobiliar în parte, scăderea puterii de cumpărare, plecarea multor cetăţeni străini care aveau contracte de business în România şi sărăcirea populaţia din cauza crizei financiare.

“Cele mai afectate tipuri de locuinţe în ceea ce priveşte scăderea chiriei, au fost apartamentele cu suprafeţe mari, din cauza preţurilor practicate. Garsonierele şi apartamentele cu două camere au înregistrat cele mai mici scăderi de preţ de la un an la celalalt”, au declarat, pentru NewsIn, consultanţii agenţiei imobiliare EuroMetropola.

Astfel, dacă anul trecut o garsonieră se închiria cu 300-500 de euro lunar, acum preţurile vaiază între 200 şi 400 de euro, în timp ce un apartament cu două camere care era închiriat în 2008 pornind de la 300 de euro lunar şi ajungând până la 600 de euro, poate fi închiriat aum cu circa 100-200 de euro mai puţin în funcţie de zonă şi de condiţiile oferite, potrivit reprezentanţilor portalului de imobiliare TopEstate.

Proprietarii de apartamente care au lăsat cel mai mult la chirie în urma renegocierii contractelor cu chiriaşii sunt cei din zone precum Pantelimon, 1 Decembrie, Brâncoveanu, Piaţa Sudului, Rahova, Drumul Taberei, Gara de Nord şi Militari, unde chiriile au scăzut în primele cinci luni ale anului cu 20-30%, comparativ cu perioada ianuarie-mai 2008, potrivit datelor furnizate de EuroMetropola şi West Invest şi portalului de imobiliare TopEstate. 

“Totuşi, în sectoarele 5 şi 6, în mai valoarea chiriilor s-a menţinut în mai aproximativ la acelaşi nivel faţă de luna aprilie. Exceptând zona Cotroceni, chiriile lunare medii pentru apartamentele situate în blocurile vechi sunt de 200 euro pentru garsoniere, 350 euro pentru apartametele cu două camere, 430 euro pentru apartamentele cu trei camere şi 550 – 600 euro pentru apartamentele cu patru camere”, au precizat reprezentanţii EuroMetropola.

Cele mai mici scăderi ale chiriilor s-au înregistrat atât la nivelul lunii mai, cât şi la nivelul primelor cinci luni ale anului, în zone precum  Dorobanţi, Victoriei, Kiseleff, Floreasca, Primăverii, Dorobanţi, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Piaţa Unirii.

“În zone precum Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Piaţa Unirii, în mai chiriile au scăzut comparativ cu luna aprilie cu circa 2%”, a declarat Andreea Ioan, reprezentant West Invest.

Şi consultaţii Euro Metropola consideră că cele mai mici scăderi ale chiriilor s-au înregistrat în sectorul 1, unde se pot identifica o serie de proprietăţi speciale, ultracentrale, situate în zone precum Dorobanţi, Victoriei, Kiseleff, Floreasca sau Primăverii, care se închiriază într-un alt regim, valoarea chiriilor depăşind 500 de euro pe lună. Astfel,  în mai comparativ cu aprilie, proprietarii de locuinţe vechi din sectorul 1 au lăsat cel mult 20-30 de euro la chirie în urma renegocierii contractelor cu chiriaşii.

Potrivit datelor prezentate de West Invest şi Ability Real Estate, per total, în mai chiriile au scăzut la nivelul tuturor sectoarelor capitalei de la 5% la 10%. În sectoarele doi, trei şi patru chiriile au înregistrat o uşoară scădere faţă de luna aprilie a aceluiaşi an, chiriile solicitate fiind cu cel mult 10% mai mici. “Chiriile medii lunare practicate în acest moment pentru apartamenetele vechi din aceste sectoare sunt de 230 euro pentru o garsonieră, 350 euro pentru un apartament cu două camere, 450 euro pentru trei camere şi 600 euro pentru patru camere, potrivit datelor Euro Metropola.

Potrivit datelor furnizate de REMAX Bastion, de la începutul anului şi până în prezent au fost scoase la închiriere pe piaţa din Bucureşti un număr de 15.000 de garsoniere, apartamente şi case, faţă de aceeaşi perioadă din 2008, când au fost în total 9.300 de oferte de închirieri.

Sursa: Newsin1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor