Certificatul energetic? O obligatie fara justificare – crede Federatia Asociatiilor de Locatari Timisoara

5Comentarii
Certificatul energetic? O obligatie fara justificare – crede Federatia Asociatiilor de Locatari Timisoara
Federația Asociațiilor de Locatari din Timișoara (FALT) laudă hotârârea Uniunea Notarilor Publici din România (UNPR) de a nu bloca autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare a apartamentelor în cazul în care nu se prezintă certificatul energetic, considerând că el nu aduce nimic bun pentru proprietarii locuinţelor.

„Uniunea nu îşi poate depăşi atribuţiile, favorizând sau defavorizând părţile, dincolo de competenţele sale”, arăta cu câteva zile în urmă UNPR, justificându-şi decizia de a autentifica contractele de vânzare-cumpărare, dacă cele două părţi consimt, chiar şi fără a fi prezentat certificatul energetic.

Că hotărârea a venit, o recunosc chiar notarii, în urma unor referiri insinuante apărute în presa scrisă şi audiovizuală la adresa breslei lor, ca şi faptul că şi-au luat toate măsurile de siguranţă, autentificând vânzarea doar după ce la contract se adaugă o dispoziţie din care reiasă că părţile încheie târgul fără certificat energetic pe răspunderea lor şi că notarul i-a înştiinţat despre prevederile legii, asta-i o altă chestiune.

Oricum, corpul notarial nu va pune piedici încheierii contractelor, acesta fiind până la urmă aspectul cel mai important. De altfel, decizia UNPR a fost salutată şi de reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara, preşedintele organizaţiei, Petru Olariu, considerând că „certificatul energetic nu rezolvă problemele imobilelor construite înainte de anul 1989, ci rezolvă o problemă de altă natură pentru o categorie profesională (auditorii energetici), care pretinde asigurarea obiectului muncii, pe baza faptului că sunt multe persoane cu această profesie, de parcă în România nu ar fi milioane de oameni cărora nu li se asigură un loc de muncă imediat după terminarea şcolii sau a facultăţii”.

Olariu este de părere totodată că „un cumpărător poate observa cu destulă uşurinţă dacă apartamentul pe care intenţionează să-l cumpere are sau nu geamuri termopan, dacă imobilul a fost sau nu reabilitat şi că nu este nevoie ca, pentru acest lucru, să dea o sumă de bani care nu se justifică”.

În prezent, la nivel național, numărul auditorilor energetici calificaţi se ridică la exact 975, concentraţi în majoritate în marile oraşe, fiind de presupus aşadar că, în condiţiile în care notarii ar respecta cu stricteţe legea, autentificând doar contracte cu certificatul energetic alăturat, numeroase tranzacţii imobiliare n-ar putea fi efectuate în oraşe mici sau la ţară, sau ar implica întârzieri considerabile.

În judeţul Timiş, de pildă, există 95 de auditori enegetici, dintre care 92 la Timişoara.

M. Horescu5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor