Certificatul energetic devine obligatoriu din 2011

19Comentarii
Certificatul energetic devine obligatoriu din 2011
Începând din 2011, orice locuinţă din judeţul Timiş care va fi scoasă la vânzare sau la închiriere va trebui să fie însoţită de un certificat de performanţă energetică. Vezi cât ne costă şi de unde îl obţinem.

Obligativitatea ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2007, dar a fost amânată de câteva ori, ultima oară chiar pe 29 decembrie 2009, când termenul a fost mutat la 1 ianuarie 2011. Acum însă, se pare că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu are de gând să aprobe o nouă amânare.

Chiar dacă nu există un cost precis al acestui certificat, preţurile pentru întocmirea sa variind în funcţie de specificul clădirii, dar şi de auditor, datele operatorilor din domeniu atestă că el se cifrează, ca medie, la 3-5 euro pe metru pătrat, fără TVA. Prin urmare, pentru un apartament de 2 camere, cu o suprafaţă de 60 mp, un certificat energetic ne va costa, tot în medie, circa 300 de euro. Preţul exact variază în funcţie de câteva elemente, precum suprafaţa ori structura sau complexitatea clădirii. La fel, şi durata de elaborare şi emitere a certificatului durează în funcţie de auditor, dar în general se estimează că acesta va putea fi obţinut în circa o săptămână.

Cele mai multe apartamente din România, situate în blocurile comuniste, se încadrează în clasa energetică C şi D, în funcţie de îmbunătăţirile aduse şi de starea energetică a clădirii. Ce influenţează nota energetică ce se acordă locuinţei? Potrivit informaţiilor de pe site-ul www.auditare-energetica.eu, printre elementele luate în calcul se află starea subsolului clădirii, dacă e inundabil sau nu, uşa de intrare în clădire (dacă este prevăzută cu sistem automat de închidere), starea ferestrelor şi a uşilor, a caloriferelor (când au fost demontate şi curăţate în totalitate). De asemenea, se analizează coloanele de încălzire, starea tencuielii exterioare, pereţii exteriori (dacă sunt uscaţi sau prezintă urme de igrasie ori pete de condens în sezonul rece) sau dacă acoperişul clădirii este etanş.

Potrivit Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC), peste 1 000 de auditori sunt înregistraţi în România, dublu faţă de anul trecut, dintre care 95 în judeţul Timiş (93 la Timişoara şi câte unul la Dumbrăviţa şi Lugoj). 

M.H.

Download lista auditori in judetul Timis19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor